investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Inflace byla hitem týdne

14.08.2022

Týdenní report analytika BHS

Inflace manifestuje jistou míru stabilizace, ale žádná z centrálních bank nejásá.

V roce naplněném – po více něž dekádě „nudou otupujícího“ klidu - událostmi vyvolávajícími úzkost, je jakákoli zpráva o blížícím se světle na konci tunelu více než vítána. A jen málo který herald je vítanějším poslem něž ten, který přináší zprávu o zmírnění, nebo stagnaci inflačních tlaků. Domyšleno do konce, s vědomím toho, co všechno, kolik proměnných, které jsou závislé na inflačním výhledu - velikost zvýšení sazeb, terminální sazba, trh s bydlením a šance na recesi – tato message přináší, měla by globální ekonomická obec propuknout v neutuchající jásot a na obloze by měly zářit světlice ohňostrojů – nestalo se tak. Po více než ročním překonávání očekávání konečně data posledních dní vysílají povzbudivé signály. Červencová krotká zpráva amerického indexu spotřebitelských cen (CPI) překvapivě manifestovala rychle se zmírňující tlaky z kategorií souvisejících se znovuotevřením, jako jsou letenky a ubytování. Ceny v těchto kategoriích klesaly druhý měsíc po sobě. Zaznamenali jsme také pokles cen základního zboží, jako jsou ojeté automobily a oblečení. Na straně zboží může přijít ostřejší redukce, pokud je to nejhorší skutečně za námi na frontě diskrepancí dodavatelských řetězců. K opatrnému optimismu přispívá i fakt, že sazby za kontejnery se normalizují a vidíme globální zlepšení dodacích lhůt. Je patrné také určité zmírnění očekávání spotřebitelské inflace. Průzkum spotřebitelských očekávání newyorského Fedu ukázal největší pokles jednoletého výhledu růstu cen potravin od začátku průzkumu. A pokles očekávaného růstu cen benzínu byl druhým největším, jaký kdy byl v tomto průzkumu pozorován. Proč na tom záleží? Výzkum totiž ukázal, že často nakupované položky, jako jsou potraviny a benzín, mají nepřiměřený vliv na inflační očekávání, a současně právě očakávání, nebo žargonem centrálních bank „zakotvenost – zakořeněnost“ cenových odchylek je jedním z klíčových faktorů měnové politiky.

Tento vývoj zlepšil ochotu trhu riskovat. Nedávné kroky však byly vedeny tím, co považujeme za unáhlené závěry o důsledcích několika datových bodů na trajektorii měnové politiky. V roce s tolika zvraty a obraty netrvá dlouho, než se dnešní zprávy stanou starými zprávami. Neměli bychom však zapomínat na půl milionu pracovních míst vytvořených v červenci a pokračující 5% růst mezd. Průzkum spotřebitelských očekávání nám také říká, že spotřebitelé jsou na trhu práce býčí. Průměrná pravděpodobnost dobrovolného odchodu ze zaměstnání se zvýšila a dobrovolné ukončení pracovního poměru se obvykle opírá o silná mzdová očekávání. To je klíčové, protože Fed je na deklarované misi uvolnit trh práce, který J. Powell považoval na počátkem tohoto roku za "těsný na nezdravé úrovni". Nic se zde zásadně nezměnilo, protože počet volných pracovních míst zůstává příliš vysoký. Domácí poptávka proto bude muset zpomalit na trvalejším základě, aby se poptávka po pracovnících skutečně snížila. Teprve pak bude mít Fed jistotu, že riziko inflační spirály bylo dekapitováno.

Není tedy žádným překvapením, že představitelé Fedu jsou nespokojeni s uvolněním finančních podmínek letos v létě. Prezidentka sanfranciského Fedu Mary Dalyová se v ideologickém spektru FOMC posunula od holubice k jestřábovi. Po zprávě CPI z tohoto týdne varovala, že další zvýšení o 75 bazických bodů není pro září mimo stůl. Stojí za zmínku, že zpráva také ukázala lepkavější jádrovou inflaci ve srovnání s celkovým zlepšením. Na sympoziu v Jackson Hole za dva týdny Jerome Powell pravděpodobně znovu potvrdí závazek Fedu snížit inflaci. Může také specifikovat "řetězec" zlepšení, která Fed hledá, a zdůraznit, že úvahy o řízení rizik nadále argumentují pro restrikci na straně měnové politiky. V důsledku toho jsme v souladu s naší predikcí 75bp zvýšení na zářiovém zasedání FOMC. To znamená, že nedávná riziková rally spočívá na některých dost vratkých základech.

Týdenní Report

HLAVNÍ UDÁLOSTI

  • Americký Senát schválil počátkem tohoto týdne zákon o klimatu, zdravotní péči a daních známý jako zákon o snížení inflace z roku 2022. Legislativa je nyní předána Sněmovně reprezentantů ke konečnému hlasování, kde se očekává, že projde.
  • Červencový CPI byl slabší, než se očekávalo, přičemž hlavní ukazatel v tomto měsíci stagnoval a jádro se meziměsíčně zvýšilo "pouze" o 0,3%.
  • Zatímco zpomalení inflace je pro tvůrce politik vítanou zprávou, představitelé Fedu zopakovali, že k dosažení stability růstu cen ve výši 2 % bude zapotřebí další měnověpolitické restrikce.


INFLACE BYLA TÉMATEM TÝDNE

Byl to týden plný překvapení, přičemž klíčovým tématem byla inflace. Hlavním aktérem klíčových událostí, mimo makroekonomické indikátory cenové hladiny, byl americký Senát, který rychle schválil Inflation Reduction Act 2022 (zákon o snížení inflace - IRA). Nyní míří do Sněmovny reprezentantů ke konečnému hlasování, kde se očekává, že projde. Návrh zákona je výrazně zmenšenou verzí mnohem ambicióznějšího zákona Build Back Better Act, i když stále zahrnuje mnoho klíčových iniciativ souvisejících s klimatem, které byly zahrnuty do předchozího zákona.

GRAF 1 CPI & Core CPI (YoY) vs FED Inflation Target


GRAF 2 CPI & Core CPI (MoM)


GRAF 3 ukazuje meziměsíční změnu cen letenek, pronájmů osobních a nákladních automobilů a ubytování mimo domov. Poté, co se na začátku letošního roku výrazně zvýšily, ceny leteckých společností, pronájem osobních a nákladních automobilů a ubytování mimo domov v pozdních jarních a letních měsících zpomalily a v červenci zaznamenaly pokles o 7,8%, 9,5% a 2,7%.


Pokud jde o širší perspektivu, IRA si klade za cíl vynaložit v příštím desetiletí zhruba 430 miliard dolarů na iniciativy v oblasti klimatu a zdravotní péče a odhaduje se, že tyto výdaje více než kompenzuje navrhovanými příjmy ve výši 740 miliard dolarů. Více než 85 % příslušných výdajů bude směřovat na iniciativy související s klimatem a bude rozptýleno především prostřednictvím grantů a půjček. Z těchto investic je možná nejpozoruhodnější 80 miliard dolarů v nových slevách přidělených způsobilým domácnostem na elektrická vozidla (EV) a na pomoc dekarbonizaci obytných budov. Dodatečné financování pro elektromobily nejen zachovává stávající slevu ve výši 7 500 USD, ale také zavádí nový daňový kredit ve výši až 4 000 USD pro ojeté i nové elektromobily, přičemž posledně jmenovaný se vztahuje pouze na vozidla vyrobená v Severní Americe.

Na straně zdravotní péče IRA stanoví strop ve výši 2 000 dolarů na náklady na léky na předpis pro jednotlivce na Medicare. Jejím cílem je také snížit náklady na nejdražší léky tím, že umožní vládě vyjednat cenu podmnožiny těchto léků, na které se vztahuje Medicare, ačkoli se jedná o období až od roku 2026.

To vše bude zaplaceno prostřednictvím nové 15% minimální daně z příjmu právnických osob uvalené na korporace vydělávající více než 1 miliardu dolarů, vylepšení procesu auditu a přezkumu IRS a zdanění zpětných odkupů akcií. Skutečnost, že schodek bude v příštím desetiletí snížen, je argumentem, který se používá k ospravedlnění prvku "snížení inflace" v návrhu zákona. Celkové snížení schodku se však odhaduje pouze na 400 miliard dolarů (neboli 1,6% HDP) a bude rozloženo do příštího desetiletí – což naznačuje, že dopad na růst a inflaci bude pravděpodobně zanedbatelný. Zásadním makroekonomickým překvapením tohoto týdne byla slabší červencová data CPI, než se očekávalo. Hlavní index v tomto měsíci stagnoval, zatímco jádrové ceny rostly "pouze" o 0,3 % m/m (Graf 1 a 2). Nedávný pokles cen energií se skutečně odečetl od hlavního ukazatele, i když zrychlující se ceny potravin poskytly částečnou kompenzaci. Podíváme-li se na základní opatření, objevilo se několik povzbudivých drobností. Jádrové služby vzrostly o 0,4 % m/m – oproti 0,7 % m/m vykázaným v červnu. Velká část pullbacku byla výsledkem změkčení v kategoriích souvisejících s cestováním, jako jsou letenky, půjčovny aut a ubytování mimo domov (graf 3). Další pozitivní zprávy se objevily na straně zboží, protože ceny ve většině kategorií zpomalily, zatímco ceny ojetých vozidel, oblečení a vzdělávacího zboží klesly.

Do jisté míry to je pozitivním signálem pro představitele FOMC, ale jak ve středu řekla prezidentka San Francisco Fed Mary Daly, "je ještě příliš brzy na vyhlášení vítězství". Daly zopakovala svou podporu zvyšování sazeb v září, a nevyloučila další pohyb o 75 bazických bodů, pokud by se obrat v inflaci ukázal jako dočasný.


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top