investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Indický poskytovatel digitálních plateb Paytm chystá rekordní nabídku akcií

27.05.2021

Největší indický poskytovatel digitálních plateb Paytm plánuje koncem letošního roku...

Největší indický poskytovatel digitálních plateb Paytm plánuje koncem letošního roku primární veřejnou nabídku akcií (IPO), ze které by chtěl získat zhruba 218 miliard rupií (62,6 miliardy Kč). Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje. Nabídka firmy Paytm, která se formálně jmenuje One97 Communications, by se tak stala největší primární nabídkou akcií v Indii.

Nabídka by se mohla uskutečnit v listopadu. Hodnota celé firmy, která patří mezi takzvané start-upy, by mohla činit 25 až 30 miliard USD (521,4 až 625,7 miliardy Kč). Mezi investory Paytm patří Berkshire Hathaway amerického miliardáře a filantropa Warrena Buffetta, dále japonská SoftBank Group nebo čínská finančně technologická společnost Ant Group.


Pokud bude nabídka úspěšná, překoná nabídku společnosti Coal India z roku 2010. Z té firma získala 150 miliard rupií a byla doposud největší primární nabídkou v Indii.


Paytm působí také v bankovnictví, kreditních kartách, finančních službách, ve správě aktiv a nabízí i digitální peněženky. To je zařízení nebo internetová služba umožňující provádět elektronické transakce. Firmě se podařilo v Indii zvítězit nad konkurencí řady globálních hráčů, včetně služby PhonePe firmy Walmart, Google Play, Amazon Pay či WhatsApp Pay firmy Facebook. Podle svého blogu má největší podíl na trhu obchodních plateb v Indii, více než 20 milionů obchodních partnerů a uživatelé Paytm uskuteční měsíčně 1,4 miliardy transakcí. Pandemie nemoci covid-19 navíc výrazně zvýšila digitální platby.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top