investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Indická firma zaměřená na rozvoz jídla Zomato chce vydat akcie

28.04.2021

Indická společnost zabývající se rozvozem jídla do domu Zomato požádala o primární...

Indická společnost zabývající se rozvozem jídla do domu Zomato požádala o primární nabídku akcií v hodnotě až 82,5 miliardy rupií (23,9 miliardy Kč). Firma tak chce využít zájmu o objednávky jídla přes internet, který podpořila pandemie, uvedla dnes agentura Reuters. Firmu Zomato podporuje čínská finančně technologická společnost Ant Group.

Zomato zahájila provoz v roce 2008 a patří k předním indickým start-upům, tedy začínajícím technologickým firmám. V současnosti působí ve 24 zemích a má více než 5000 zaměstnanců. V Indii jsou jejími konkurenty firmy Swiggy a Amazon. Podle výzkumné společnosti RedSeer je hodnota indického trhu rozvozu jídla 4,2 miliardy USD (90,4 miliardy Kč) a v současnosti mu dominují právě Swiggy a Zomato. Amazon je relativně nový a menší hráč.


Investujte do akcií   Druhy akcií   Zpětný odkup akcií   Akcie - co bude dál   Direct Listing 


Za fiskální rok do konce loňského března Zomato zvýšila tržby o 98,4 procenta. Ztráta se však prohloubila na 23,67 miliardy rupií z 9,65 miliardy rupií o rok dříve. Zomato plánuje nabídnou nové akcie v hodnotě až 75 miliard rupií. Hlavní akcionář Info Edge pak chce prodat své akcie za 7,5 miliardy rupií. Zisk z prodeje akcií chce Zomato použít mimo jiné na svůj další růst.


"Jako jediná internetová platforma pro rozvoz jídla v Indii zažije Zomato určitě skvělý debut," uvedl analytik Šikher Džain ze společnosti Anand Rathi. "Je to internetová společnost, známá značka, její obchodní model je udržitelný v pandemii, takže lze očekávat velký zájem."


Indie je v letošním roce jedním z nejaktivnějších trhů pro primární nabídky akcií. Pomohl jí přiliv peněz ze zahraničí a vysoký zájem od drobných domácích investorů. Na konci března ale nadšení investorů z akcií a primárních nabídek utlumila nová vlna nemoci covid-19.


Zomato v únoru získala od pěti investorů, včetně fondu Tiger Global Management, celkem 250 milionů USD. To firmu ohodnotilo na 5,4 miliardy USD. Minulý měsíc se začalo na burze v Londýně obchodovat s akciemi společnosti Deliveroo, která se rovněž zaměřuje na rozvoz jídla. První obchodní den nicméně akcie klesly o 30 procent.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top