investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Index Nasdaq opět atakuje svá historická maxima

28.02.2018

Od prudkého poklesu amerických akciových trhů ze začátku února neuběhl ani měsíc a máme tu výrazný obrat.

Od prudkého poklesu amerických akciových trhů ze začátku února neuběhl ani měsíc a máme tu výrazný obrat. Amerických index Nasdaq již atakuje svá předchozí maxima. Za tři týdny tak připsal ze svého dna více než 10 %. To, že jako první se šplhá na svá předchozí maxima zrovna index Nasdaq, není náhoda.

Největší firmy v tomto indexu jsou totiž známé globální technologické společnosti jako například Alphabet, Facebook, Apple, Amazon nebo Microsoft. Ty značnou část svých tržeb a zisků tvoří v zahraničí. Prudké oslabení amerického dolaru (bezmála o 20 % za poslední rok) vůči řadě velkých zahraničních měn tak značně pomáhá k ještě vyššímu růstu tržeb a zisků investorů.


Ty samé společnosti mají zároveň velmi často nulový čistý dluh a velké přebytky hotovosti. Současné obavy trhu z růstu úrokových sazeb je nejen nepoškodí, ale dokonce jim pomůžou. Po letech tak mají příležitost získat alespoň nějaké výnosy právě z přebytečné hotovosti. Krátkodobé americké dluhopisy již vynáší přes 2 % ročně a sazby dál rostou. Společnosti tak můžou v klidu vyčkávat na zajímavé nákupy technologií či konkurentů, pokud jejich ceny poklesnou vlivem růstu úrokových sazeb.


Výše zmíněným gigantům pomáhá také Trumpova daňová reforma. Ta sice příliš nesníží jejich daňovou sazbu, ale umožní jim například s velmi malou daňovou zátěží účetně převést zahraniční zisky do USA a použít je tedy na další investice v Americe či na zvýšení již tak rekordních zpětných odkupů akcií a dividend. Není náhoda, že objemy oznámení nových odkupů akcií amerických firem za letošní rok zatím lámou všechny předchozí rekordy.


Technologické tituly z Nasdaqu mohou dále pokračovat v úspěšném tažení. Růst cen může ohrozit jen jediné – vysoká cena těchto akcií. Přesná hodnota firmy je věcí odhadu výhledu a názoru na řadu budoucích parametrů, ale většina investorů se shodne, že současné ceny technologických „pecek“ zahrnují očekávání silného růstu zisků na akcii v dalších několika letech.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top