investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Index Nasdaq jako první překonal svá lednová maxima

16.03.2018

Index Nasdaq se dostal již nad svá maxima z letošního ledna. Index Russell 2000 tato maxima nyní atakuje. Nejznámější index S&P 500 překonal ...

Index Nasdaq se dostal již nad svá maxima z letošního ledna. Index Russell 2000 tato maxima nyní atakuje. Nejznámější index S&P 500 překonal zatím pouze maxima z února. Užší index 30 titulů Dow Jones zatím obchoduje spíše opatrně a na přiblížení nedávným vrcholům zatím vyčkává. Index Nasdaq od začátku roku za necelé tři měsíce posílil již o bezmála 12 procent.

 

Úspěch Nasdaqu není náhoda. Již delší dobu firmy v něm benefitují ze slabého dolaru, zpětných odkupů vlivem daňové reformy a také ze síly americké ekonomiky. Ta v pátek opět ukázala svou sílu, když předvedla velmi dobrá data z amerického trhu práce, kde se daří vytvářet více pracovních míst, ale bez tlaku na růst mezd. Americká ekonomika se tak nachází v optimální kondici růstu s nízkou inflací. Do práce se postupně začínají vracet dlouhodobě nezaměstnaní, kteří ze statistik oficiální nezaměstnanosti již dávno vypadli.

 

Americké akciové indexy tak tento týden pokračují v posilování po minulém týdnu, kdy byly podpořeny po zlepšení vnímání vztahů Severní Korey s USA díky oznámením o plánu na schůzku prezidentů obou zemí. Ta by se měla uskutečnit do května. Americký prezident zároveň minulý týden podepsal dekret o uvalení cel na ocel a hliník dovezené do USA. Výjimku rovnou přiznal Kanadě a Mexiku, tedy členům obchodního seskupení NAFTA. Udělení výjimek dalším zemím prý může následovat.

 

ECB minulý čtvrtek neudělala změny ve výši úrokových sazeb ani ve výhledu na snižování objemu nákupů cenných papírů. Z oficiálních komentářů ale odstranila možnost, že by banka opět navýšila objem kvantitativního uvolňování. Trhy interpretují změnu jako větší důvěru banky v evropskou ekonomiku a ochotu pokračovat utahování nákupů aktiv a později ve zvedání úrokových sazeb. Japonská centrální banka reagovala na rozhodnutí ECB ponecháním sazeb a politiky beze změny a nedala najevo, jak a kdy by případně začala politiku utahovat. Trhy tento krok vidí pozitivně jako pokračování uvolněné měnové politiky.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top