investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

I v hluboké krizi cena nemovitostí roste

12.03.2021

Stavební produkce v lednu letošního roku zaznamenala meziroční pokles o...

Stavební produkce v lednu letošního roku zaznamenala meziroční pokles o 5,2 procenta. Špatné výsledky hlásí především pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 6,5 procenta. Naopak produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 0,1 procenta. Stavebnictví je zasaženo velkou mírou nejistoty ohledně budoucího vývoje. To snižuje zájem o realizaci nových projektů.

Stavební úřady v lednu vydaly pouze 6 044 stavebních povolení. To bylo o 12,3 procenta méně než před rokem. Počet zahájených bytů v lednu meziročně klesl o 11,3 procenta. Podobně se snížil i počet dokončených bytů. To předznamenává omezenou nabídku bytů na realitním trhu, což pravděpodobně povede k dalšímu růstu cen.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Průmyslová produkce v lednu letošního roku meziročně vzrostla o 0,9 procenta. V některých odvětvích průmyslu však přesto došlo k výrazným poklesům. Jde především o odvětví výroba nápojů a výroba potravinářských výrobků. Přesto můžeme říct, že český průmysl v pandemii koronaviru obstál, protože nebyl svazován přílišnými restrikcemi.

 

V rámci průmyslu byl v lednu zaznamenán meziroční růst tržeb o 1,0 procenta. Hodnota nových zakázek však bohužel klesla o 4,6 procenta. Za špatný vývoj v tomto ukazateli může především slabá tuzemská poptávka. Situace by se měla zlepšit po rozsáhlé vakcinaci obyvatelstva. Ta by měla vést ke zrušení všech restrikcí a nastartování silného ekonomického růstu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Pandemie koronaviru omezila stavební produkci, což vede k omezené nabídce bytů na realitním trhu. Paradoxním důsledkem je růst cen nemovitostí v hluboké ekonomické krizi, který snižuje dostupnost bydlení."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top