investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Hypoteční trh zaznamenal dramatický pád

18.09.2019

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesala...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesala již sedm měsíců v řadě. V srpnu dosáhla úrovně 2,61 procenta, což oproti předchozímu měsíci představuje snížení o 0,07 procentního bodu. Tempo snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech se mírně snížilo. Lze však očekávat, že se pod vlivem konkurenčního boje budou úrokové sazby snižovat i v následujících měsících.

Banky se prostřednictvím snižování úrokových sazeb snaží přilákat nové klienty. Těch však oproti loňskému roku výrazně ubylo. Zatímco za prvních osm měsíců loňského roku dosáhl objem hypotečních úvěrů celkové výše 138,89 miliardy korun, ve stejném období letošního roku to bylo pouze 113,33 miliardy korun.

Na vině jsou nejen vysoké ceny nemovitostí a přísnější doporučení ze strany České národní banky, ale i skutečnost, že doposud byly průměrné úrokové sazby na hypotečních úvěrech ve všech měsících letošního roku vyšší než v loňském roce. Zatímco výše průměrných úrokových sazeb se letos pohybovala v rozmezí 2,61 až 3,00 procenta, v loňském roce to bylo v rozmezí 2,28 až 2,53 procenta.

 

Od ledna do srpna 2019 se sjednalo pouze 49 642 hypotečních úvěrů, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 14 910 hypoték. Snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech může vést k navýšení počtu hypoték ve druhém pololetí letošního roku. S vysokou pravděpodobností lze však říci, že letošní rok na hypotečním trhu bude slabý a ani vzdáleně se nepřiblíží vývoji z minulých dvou let.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"S tím, jak se zhoršuje ekonomická situace, zpomaluje se tempo růstu cen nemovitostí. Lidé proto již při nákupu nemovitostí nemusí spěchat a mohou vyčkávat na výhodnější nabídky. To vede k poklesu zájmu lidí o hypotéky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top