investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Hypoteční trh překonal rekord z roku 2016

20.01.2021

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již tři čtvrtletí v řadě...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již tři čtvrtletí v řadě. V prosinci 2020 dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 1,96 procenta, což bylo o 0,02 procentního bodu méně než v listopadu 2020. Oproti prosinci 2019, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,34 procenta, došlo ke snížení o 0,38 procentního bodu.

Nízké úrokové sazby byly jednou z hlavních příčin pokoření rekordu v objemu poskytnutých hypoték. V roce 2020 bylo na hypotečních úvěrech vypůjčeno 254,02 miliardy korun, čímž byl překonán dosud rekordní rok 2016, kdy bylo vypůjčeno 225,81 miliardy korun. Samotný prosinec 2020 se stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii. Na hypotečních úvěrech bylo poskytnuto 29,52 miliardy korun, což bylo překonáno pouze v listopadu 2016 o 0,17 miliardy korun.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

V rámci pandemie koronaviru lidé tráví více času doma. Mnozí přitom zjistili, že jim jejich současné bydlení nevyhovuje, a proto jeví zájem o koupi nemovitostí. Děje se tak paradoxně v době krize, která je však svými rysy velice specifická. O nemovitosti mají zájem i investoři, kteří v nákupu realit vidí způsob, jak zhodnocovat prostředky. Obě tyto motivace se v nejbližších měsících nezmění a budou nadále vytvářet silnou poptávku na realitním trhu. Oproti tomu nabídka nemovitostí bude kvůli pomalé výstavbě stále limitovaná. Lze proto očekávat, že i nadále bude docházet k růstu cen realit.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Ceny nemovitostí jsou v České republice vůči mzdové úrovni velmi vysoké, takže pro mnohé lidi je hypoteční úvěr jedinou možností, jak dosáhnout na vlastní bydlení. Zájem o hypotéky je podpořen velmi nízkými úrokovými sazbami, které u mnohých bank začínají jedničkou. Na tom se vzhledem k nastavení měnové politiky nebude v nejbližších měsících nic měnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top