investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Hypoteční trh pokračuje v nastolených trendech

17.02.2021

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již deset měsíců v řadě...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již deset měsíců v řadě. V lednu letošního roku dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 1,94 procenta, což bylo o 0,02 procentního bodu méně než v prosinci loňského roku. Oproti lednu loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,36 procenta, došlo ke snížení o 0,42 procentního bodu.

Trendy na hypotečním trhu se z loňského roku překlopily do nového roku. Úroková sazba stále hledá pomyslné dno. Postupně se vyčerpávajícím impulsem je pro snižování úroků na hypotékách nastavení základní úrokové sazby v ekonomice ve výši 0,25 procenta. Pravděpodobně jsme již jen kousek ode dna, od kterého se brzy odrazíme a hypoteční sazby začnou růst. Lidé, kteří uvažují o sjednání hypotéky, by proto neměli příliš dlouho otálet. Jinak je možné, že propásnou nejlepší příležitost ke sjednání úvěru na bydlení.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



V prvním měsíci nového roku bylo poskytnuto 8 380 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 24,94 miliardy korun. Oproti lednu 2020 došlo k navýšení počtu poskytnutých hypoték o 1889, což ukazuje na přetrvávající vysoký zájem ze strany klientů. Meziročně došlo k navýšení objemu poskytnutých hypoték o 8,06 miliardy korun. Průměrná výše hypotéky přitom stoupla na 2 976 346 korun.

Z pohledu lidí můžeme říct, že nejvýraznější překážkou pro nákupy nemovitostí zůstávají jejich vysoké ceny. Koronavirová krize sice vedla k výraznému snížení hrubého domácího produktu, nicméně to neodradilo ke snížení poptávky po vlastnickém bydlení. Výrazný nárůst cen je kromě bytů a domů evidován i u stavebních pozemků. To v kombinaci s rostoucí cenou stavebních prací věští další růst cen na realitním trhu v budoucnosti.

Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Na trhu je nadbytek peněz, pro které se hledá uplatnění. V zahraničí proto můžeme sledovat nové rekordy na akciových trzích. V České republice nemá obchodování s akciemi silnou tradici, proto přebytečné peníze tečou na realitní trh. To vede k výraznému růstu cen i v době koronavirové krize."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top