investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Huawei si může dočasně oddechnout

21.05.2019

Ministerstvo obchodu Spojených států zmírnilo obchodní restrikce vůči společnosti Huawei do 19. srpna 2019...

Ministerstvo obchodu Spojených států zmírnilo obchodní restrikce vůči společnosti Huawei do 19. srpna 2019. Tento krok pomůže americkým společnostem přizpůsobit se nové situaci. Rovněž zmírní negativní dopady na zákazníky čínského telekomunikačního gigantu. V neposlední řadě prospěje i samotné společnosti Huawei, která byla zavedenými restrikcemi ochromena.

Společnost Huawei byla minulý týden zařazena na černou listinu. To v praxi znamenalo, že americké firmy nesměly dodávat technologie čínskému telekomunikačnímu gigantu. V důsledku tohoto vývoje by například mobilní telefony Huawei mohly mít problémy s aktualizacemi systému Android či službami typů Gmail nebo YouTube. Huawei se na černou listinu dostal, protože čelí podezření, že jeho technologie vytváří bezpečnostní rizika a mohou sloužit ke špehování.

 

V investičním světě se kromě otázek bezpečnosti zmiňuje i další důvod, proč se Huawei dostal na černou listinu. Celou záležitost lze vnímat v kontextu probíhajících obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou. Poté, co se vzájemná vyjednávání dostala do fáze konfliktu, kdy obě strany navyšují celní bariéry, se vzájemné rozpory rozšířily do dalších oblastí. To, že se Huawei ocitl na černé listině, lze vnímat jako demonstraci síly ze strany Spojených států. Donald Trump tímto krokem ukazuje svou převahu a dává najevo, že Čína je na obchodu s Amerikou závislá.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Čína zbohatla na kopírování technologií ze západního světa. Zatímco naše společnosti masivně investovaly do výzkumu a vývoje, čínské firmy se učily z našich chyb a dosáhly technologického pokroku s výrazně nižšími náklady. Takové chování již není možné. Západní svět se musí začít bránit a důsledně vymáhat dodržování práv duševního vlastnictví."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top