investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Huawei chce do roku 2025 vyvinout technologii samořízeného vozu

11.06.2021

Čínská společnost Huawei Technologies, která je největším světovým výrobcem telekomunikačního...

Čínská společnost Huawei Technologies, která je největším světovým výrobcem telekomunikačního vybavení, chce do roku 2025 vyvinout technologii samořízeného auta. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která zároveň připomněla, že čínský podnik se kvůli americkým sankcím snaží rozrůznit své portfolio.

"Cíl našeho týmu je dosáhnout skutečných samořízených aut v roce 2025," řekl na konferenci za divizi Huawei, která se zabývá chytrými vozy, manažer Wang Ťün.


Desítky start-upů, automobilek a velkých technologických firem, jako je například přední internetový čínský vyhledávač Baidu, urychlují práce na systémech samořízených vozidel. Od této technologie se očekává, že zásadně změní odvětví dopravy.


Spojené státy společnost Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě odmítá. Čínská firma předpokládá, že terčem amerických sankcí zůstane ještě dlouho, a čím dál více sází na nové oblasti podnikání, jako jsou například samořízené vozy.


Do vývoje technologií pro tyto vozy hodlá jen v letošním roce investovat přes miliardu dolarů (20,9 miliardy Kč), uvedl na začátku dubna šéf podniku Eric Sü. Upozornil, že Huawei neplánuje vyrábět vlastní automobily, ale chce působit jako partner vybraných automobilek.


Zdroj: ČTK




"Čína zbohatla na kopírování technologií ze západního světa. Zatímco naše společnosti masivně investovaly do výzkumu a vývoje, čínské firmy se učily z našich chyb a dosáhly technologického pokroku s výrazně nižšími náklady. Takové chování již není možné. Západní svět se musí začít bránit a důsledně vymáhat dodržování práv duševního vlastnictví."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top