investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Hrozí propuknutí transatlantické obchodní války.

03.10.2019

Podle Světové obchodní organizace byl evropský výrobce...

Podle Světové obchodní organizace byl evropský výrobce letadel Airbus nezákonně dotován prostřednictvím levných vládních půjček. V důsledku toho americký výrobce letadel Boeing přicházel o 7,5 miliardy dolarů ročně. Spojené státy mají nyní podle Světové obchodní organizace právo uvalit cla na zboží z Evropské unie v objemu 7,5 miliardy dolarů ročně.

Evropská komise již varovala, že pokud Washington svého práva na uvalení cel využije, zavede odvetná opatření. To by mohlo výrazně poškodit vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Mohlo by dojít k rozpoutání transatlantické obchodní války, na což by ekonomicky doplatily obě strany Atlantiku.



 

Spojené státy již uvedly, že uvažují o clech ve výši 10 procent na evropská letadla Airbus a 25 procent na francouzské víno, skotské a irské whisky či sýry z celého kontinentu. Cla by tedy mohla zasáhnout tradiční odvětví, což by pravděpodobně vzedmulo vlnu emocí. Vzrůstající napětí mezi Spojenými státy a Evropskou unií navíc přichází v době, kdy je evropská ekonomika zesláblá a některé státy balancují na hraně recese.

 

Zatímco se politici hádají, trhy již začaly reagovat. Evropské akcie včera zažily nejhorší den v letošním roce. Panevropský akciový index STOXX 600 odepsal 2,7 procenta. Ještě hůře se dařilo německému burzovnímu indexu DAX, který oslabil o 2,8 procenta. Nedařilo se však ani americkým akciím. Index S&P 500 odepsal 1,8 procenta a Dow Jonesův index ztratil 1,9 procenta. Naopak cena zlata vyrostla o více než 20 dolarů za troyskou unci.



Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Na trzích panuje strach. Investoři se obávají propuknutí transatlantické obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Ta by měla fatální ekonomické dopady, které by poškodily celé globální hospodářství."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top