investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Hrozba byla naplněna. Cla vzrostla

10.05.2019

Spojené státy zvýšily cla na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů z 10 na 25 procent...

Spojené státy zvýšily cla na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů z 10 na 25 procent. Čína se zvýšením cel ostře nesouhlasí a pravděpodobně učiní odvetné kroky. Zároveň však pokračují vzájemné obchodní rozhovory, které by mohly být ukončeny dohodou o snížení obchodních bariér. Úspěšné vyjednávání by posílilo vzájemný obchod, z kterého by těžily obě velmoci. Naopak eskalace obchodních válek uškodí oběma stranám. Více přitom poškodí Čínu, která je vůči Spojeným státům ve výrazném obchodním přebytku.

Uzavření výhodné dohody pro Spojené státy by pomohlo americkému prezidentovi v obhajobě mandátu. Je však třeba mít na paměti, že Donald Trump při jednáních se Severní Koreou již ukázal, že je schopen jednání opustit bez výsledků. Uzavření špatné dohody se tak může jevit jako méně pravděpodobný scénář, než že jednání skončí bez dohody.

 

Reakce trhů zaskočila mnohé investory. Závěr včerejšího dne ve Spojených státech byl ve znamení růstu. Trhy pozitivně reagovaly na informaci o „beautiful letter“, který obdržel Donald Trump od Si Ťin-pchinga. Pozitivní nálada se přenesla i na čínské trhy, které dnes otevíraly se ziskem. Po potvrzení informace, že se cla skutečně zvýší, čínské akcie začaly padat. Trhy však v zápětí začaly růst. Spekuluje se proto o intervenci čínských fondů, které začaly čínské akcie ve velkém nakupovat, aby zabránily propadům. 


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Před úsvitem bývá největší tma. Je proto možné, že současná eskalace obchodních válek je pouze předzvěstí uzavření dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Američané jsou tvrdí vyjednavači a ukazují, že při jednáních tahají za delší kus provazu. Je však nutné mít na paměti, že ze vzájemné obchodní dohody by těžily obě velmoci, proto existuje silná motivace se dohodnout."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top