investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Hranice 12 500 dolarů za bitcoin padla

26.06.2019

Kryptoměnový trh byl polit živou vodou a začal dynamicky růst...

Kryptoměnový trh byl polit živou vodou a začal dynamicky růst. Zatímco na začátku června letošního roku se celková tržní kapitalizace kryptoměn pohybovala kolem 270 miliard dolarů, dnes byla pokořena hranice 360 miliard dolarů. Výrazný vzestup ceny můžeme sledovat u nejznámější kryptoměny bitcoin, jejíž celková hodnota představuje zhruba 62 procent hodnoty všech kryptoměn.

V průběhu dnešního dne cena bitcoinu překročila úroveň 12 000 dolarů a dál prudce roste. Aktuálně se cena bitcoinu na nejvýznamnějších burzách pohybuje již kolem hranice 12 500 dolarů. Příčiny bouřlivého růstu bitcoinu nejsou přesně známy. Existuje však celá řada spekulací o tom, co se na kryptoměnovém trhu děje.

 

Vlastnictví kryptoměn je pravděpodobně koncentrováno do relativně malého okruhu lidí. Nelze proto vyloučit, že je s kurzem některých kryptoměn manipulováno. Rychlý růst hodnoty kryptoměn na sebe začíná nabalovat nové a nové spekulanty, kteří si myslí, že nákupem kryptoměn mohou snadno a rychle zbohatnout. Narůstající poptávka vede k prudkému růstu ceny a strhává na sebe stále více pozornosti.

 

S velkou mírou pravděpodobnosti lze říci, že kryptoměnám pomohlo oznámení společnosti Facebook, že hodlá zavést svou vlastní kryptoměnu libra. Ta by mohla být běžně využívána lidmi, kteří mají účet u Facebooku. Denně přitom s Facebookem pracuje více než 1,5 miliardy lidí. Snadná převoditelnost libry prakticky po celém světě, jež by měla být garantována soukromou společností, začíná děsit některé politiky. Ti upozorňují, že by kryptoměna libra mohla oslabit postavení centrálních bank.

 

Růst zájmu o kryptoměny je rovněž vysvětlován zvyšující se snahou společností umožnit používání kryptoměn v jejich obchodech. Známým průkopníkem je například Starbucks ve Spojených státech. Další možné vysvětlení růstu hodnoty kryptoměn spočívá v takzvaném termínu půlení, který od května 2020 sníží na polovinu počet bitcoinů, jež se získávají elektronickou těžbou. Tím se skokově sníží počet nových bitcoinů na trhu. Část spekulantů rovněž upozorňuje, že dochází k pokroku při vývoji technologie blockchain. Aktuálně vzniká blockchain třetí generace, který by měl výrazně zefektivnit provádění transakcí skrze kryptoměny. To podle spekulantů zvyšuje využitelnost kryptoměn a tím i jejich hodnotu.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Bez ohledu na to, jaká kombinace z výše popsaných vysvětlení je správná, chtěl bych všechny spekulanty důrazně upozornit, že kryptoměny mají proměnlivou hodnotu a jsou vysoce rizikové. Prudký růst ceny může být následován ještě prudším poklesem. Každý, kdo se na trh s kryptoměnami odhodlá vstoupit, by si toho měl být vědom."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top