investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Hořký obchod s cukrem

27.08.2019

České cukrovarnictví má historii, která sahá do 18. století...

České cukrovarnictví má historii, která sahá do 18. století. K prudkému rozvoji však došlo až po roce 1806, kdy Napoleon vyhlásil kontinentální blokádu. Ta výrazným způsobem omezila mezinárodní obchod se zahraničím a vedla k nedostatku cukru na evropském trhu. V důsledku tohoto vývoje došlo k rozvoji pěstování cukrové řepy. Nejlépe se této plodině dařilo na území českých zemí, kde koncem 19. století sídlila produkce více než čtyř pětin výroby cukru v rámci celé rakousko-uherské monarchie.

Tato slavná historie je však již dávno za námi. V současné době se české cukrovarnictví musí pohybovat v rámci hořké reality, která je poznamenána ukončením unijních kvót z podzimu 2017. Po 49 letech přestalo být omezováno vyráběné množství cukru, což vedlo k rozšiřování výroby a následnému prudkému pádu ceny cukru. Zatímco ještě na počátku roku 2017 se cena termínovaných kontraktů na surový cukr pohybovala kolem 20 centů za libru, na konci téhož roku to bylo méně než 14 centů za libru. Od té doby se cena cukru nevzpamatovala a aktuálně se pohybuje pod úrovní 12 centů za libru.



 

Na trhu je obrovský nadbytek cukru, což se samozřejmě promítá do koncových cen. V českých obchodech lze kilogram cukru pořídit za cenu okolo 12 korun. To je podobná úroveň jako na počátku devadesátých let. Cukrovarům však od té doby výrazně vzrostly náklady na mzdy, energie i pořizování technologií. V důsledku tohoto vývoje se dostávají do ztráty. České cukrovary však nejsou v tomto ohledu výjimečné. V podobné situaci se ocitá výroba cukru v dalších evropských zemích.

 

Co je nevýhoda pro jedny, může být výhodou pro druhé. Například výrobci slazených nápojů si díky nízkým cenám cukru můžou mnout ruce, protože se jim výrazně snižují vstupní náklady na pořízení surovin. K tomu navíc zavádějí nové výrobky, které podle současných trendů mají snížený obsah cukru. Nízké ceny cukru navíc snižují motivaci k hledání levnějších náhražek, což může těšit i spotřebitele.




"Nelze očekávat, že by cena cukru v blízké budoucnosti výrazně vzrostla. Oproti minimu z roku 1967, kdy se cena cukru na burze pohybovala na úrovni 1,3 centu za libru, jsme nyní na devítinásobné úrovni. Na druhou stranu se v roce 1974 cukr obchodoval za 65,2 centu za libru, což nám připomíná, že cena cukru může být vysoce proměnlivá. Záleží totiž na zemědělské produkci, která je náchylná na výkyvy počasí a další vlivy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS






Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top