investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Harley-Davidson více než ztrojnásobil čtvrtletní zisk a zvýšil celoroční výhled

19.04.2021

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson v prvním čtvrtletí meziročně více...

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson v prvním čtvrtletí meziročně více než ztrojnásobil čistý zisk na 259 milionů dolarů (5,6 miliardy Kč), čímž překonal očekávání. Podnik také zvýšil výhled celoročního prodeje a zaměří se na poptávku po větších a ziskovějších cestovních motocyklech řady Touring.

Očištěný zisk na akcii činil 1,68 dolaru, zatímco analytici podle společnosti Refinitiv očekávali 88 centů na akcii. Tržby firma v prvním čtvrtletí zvýšila o 9,2 procenta na 1,42 miliardy dolarů.


Výrobce motocyklů, který měl v uplynulých letech problém se zvyšováním tržeb, se od poloviny loňského roku více zaměřil na velké motorky, tradiční trhy jako Spojené státy a Evropa a zároveň na starší a movitější zákazníky. V únoru podnik představil novou strategii, s jejíž pomocí chce do roku 2025 dosáhnout dvouciferného růstu zisku.


Maloobchodní prodej, kterým Harley-Davidson poměřuje u svých prodejců poptávku, ve Spojených státech vzrostl o 30 procent na 32.800 motocyklů. V Evropě, která je pro podnik po USA druhým největším trhem, naopak maloobchodní prodej klesl o 36 procent na 4900 motocyklů. Harley-Davidson se totiž rozhodl v Evropě přestat prodávat menší a méně ziskové stroje řad Street a Sportster. Vliv měly i zpožděné dodávky vlivem pandemie covidu-19.


Akcie společnost si krátce po zahájení obchodování na newyorské burze připisovaly více než 12 procent a byly v blízkosti ročního maxima.


Zdroj: ČTK




"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top