investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Grafy roku 2018

28.12.2018

Podívejte se na dva zajímavé grafy, které popisují vývoj v České republice a ve světě v roce 2018...

Česká republika

Rok 2018 byl rokem vysokého růstu cen nemovitostí. Na konci října dosahovala průměrná cena nového bytu za metr čtvereční v Praze hodnoty 104 100 korun. Průměrný Pražan kvůli pořízení jednoho metru čtverečního musel chodit minimálně tři měsíce do práce. V ostatních regionech České republiky byla situace příznivější, ale i zde docházelo k prudkému růstu cen nemovitostí.


V roce 2019 lze očekávat, že se vysoká cena realit bude přesouvat do cen nájemného. Lidé se proto musí připravit na růst nákladů spojených s bydlením. Samotná cena nemovitostí by již měla růst pomaleji, protože Česká národní banka zasáhla restrikcemi na hypotečním trhu a zvýšila úrokové sazby.



Svět

Výnosová křivka nám říká, jak se mění úrokový výnos s měnící se dobou splatnosti. V prosince 2018 zaznamenala výnosová křivka zcela mimořádnou situaci. Poprvé od roku 2007 byly výnosy na dvouletých amerických vládních dluhopisech vyšší než na pětiletých. Tato skutečnost poukazuje na snižující se ochotu půjčovat finanční prostředky na delší dobu. Banky začínají předpokládat, že se úrokové sazby přibližují svému vrcholu a v horizontu dvou let mohou klesnout. V takové situaci se začínají odkládat dlouhodobé projekty a ekonomika se připravuje na příchod recese.


V minulosti výnosová křivka předpověděla takřka všechny recese ve Spojených státech. Většinou jsou však porovnávány výnosy na dvouletých a desetiletých vládních dluhopisech. Přesto lze říci, že nás významný tržní ukazatel začal varovat před možným příchodem recese v horizontu příštích dvou let.



Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top