investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Google Němcům nabídl, že z výsledků vyhledávaní odstraní obsah News Showcase

12.01.2022

Americká internetová společnost Google nabídla, že z obecných výsledků vyhledávání v Německu odstraní obsah...

Americká internetová společnost Google nabídla, že z obecných výsledků vyhledávání v Německu odstraní obsah News Showcase. Chce tak ukončit vyšetřování, které s firmou kvůli tomuto produktu vede německý antimonopolní úřad. Ten o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Německý antimonopolní úřad přezkoumává výběr zpráv, které služba Google News Showcase nabízí. Návrh Googlu se nyní chystá probrat s dotčenými vydavateli zpráv, aby posoudil, zda by byl účinný, uvedla agentura Reuters.


Úřad loni získal nové pravomoci k regulaci velkých internetových firem a k řešení konkrétních forem chování, které poškozují konkurenci. Rozhodl se je použít a v červnu oznámil, že se zaměří na Google News Showcase. Minulý týden pak úřad oznámil, že zvažuje i další případy týkající se firem Amazon, Apple a Meta. Posledně jmenovaná firma vlastní sociální síť Facebook.


Google prostřednictvím licenční služby News Showcase nabízí uživatelům přístup ke zprávám od zapojených médií, kterým za to platí. Firma tento program zavedla v době, kdy jí samotné rostou příjmy z reklamy, zatímco vydavatelům příjmy klesají kvůli nižšímu zájmu o tištěná média.


Google zavedl službu News Showcase loni v říjnu, od té doby se do ní zapojilo na 1000 různých médií z více než desítky zemí, včetně například agentury Reuters či mediální skupiny News Corp, která je mateřskou společnosti deníku The Wall Street Journal (WSJ). Licenční dohody s vydavatelskými domy uzavřel Google i v České republice, která se tak loni v dubnu stala prvním státem ve střední a východní Evropě, kde Google tento produkt uvádí na trh.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top