investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Google konečně dává šanci

07.11.2018

Tento článek má být věnován zajímavé situaci na trhu s akciemi společnosti Alphabet...

Tento článek má být věnován zajímavé situaci na trhu s akciemi společnosti Alphabet. Vyvstává otázka, zda je třeba tuto firmu vůbec představovat. Je všeobecně známo, že se jedná o majitele vyhledávače Google a provozovatele serveru YouTube. Co však možná nevedeme v patrnosti, je skutečnost, jak je firma mladá. Vznikla v roce 1998 a po dvaceti letech si podmanila celosvětový trh s reklamou. Dokázala vybudovat velké množství služeb, bez kterých by se nám dnes jen těžko fungovalo. 

Dále lze doplnit informaci o názvu vyhledávače Google. Původ tohoto slova není znám všeobecně. Název vychází ze slova „googol“. To je pojmenování čísla složeného z jedničky a sta nul (deset sexdeciliard). 

 

Finanční ukazatele

 

Z pohledu finančních ukazatelů je Alphabet zdravou firmou a má smysl ji zařadit do hledáčku při stavbě portfolia. Ukazatel P/E, který se česky označuje jako „návratnost investice“, má hodnotu 26,13 bodu. Toto číslo je standardní. Průměr sektoru, ve kterém se firma pohybuje, je 37,85 bodu a průměr akcií z indexu S&P500 se nachází na hodnotě 19,02 bodu. Přesto, že disponuje velkou finanční hotovostí (22,89 mld. USD), nevyplácí zatím žádné dividendy. Zadlužení společnosti je spíše menší, a sice 1,8 procenta. Firmy, které mají zadlužení kolem 10 procent, jsou ještě považovány za zdravě zadlužené. Tržní kapitalizací patří Alphabet k největším firmám na celé zemi. Společnost Alphabet je nyní trhem ohodnocena na 738,72 miliardy dolarů, předbíhají ji pouze společnosti Apple a Amazon. Rating udělený firmě Alphabet agenturou Standard & Poor's je AA+.

 

Tržby a ziskovost

 

Tržby společnosti každý rok vzrostou. Je to trend, který dokonce zrychluje. V roce 2014 Alphabet generoval tržby 52,5 miliardy dolarů, v roce 2017 již 89,2 miliardy dolarů a v letošním roce analytici očekávají tržby 109,6 miliardy dolarů. Rostoucí tržby se pozitivně projevují i na tvorbě zisku. V roce 2014 představoval zisk na akcii 20,27 dolaru, v roce 2017 již 32,01 dolaru a v letošním roce analytici očekávají 41,86 dolaru.

 

Nelze se zeptat jinak než slovy klasika: „Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?“

  

Technický pohled

 

Alphabet je jedna ze společností, do které se hůře vstupuje, protože moc často neklesá. Paradoxem je, že pokud nějaký pokles přijde, je to po ohlášených dobrých výsledcích, což se zatím vždy ukázalo jako příležitost k nákupu. Neradi bychom vzbuzovali zdání, že na společnosti Alphabet nelze prodělat, ale při pohledu do grafu skutečně vidíme, že se akcie drží v dlouhodobém trendovém pásmu. Zajímavá situace v současné době vzniká díky poklesu hodnoty akcií ke spodní hodnotě pásma. Zároveň je zde vidět silná hladina kolem hodnoty 1000 dolarů za akcii. V roce 2017 zde byla lehká rezistence a v letošním roce je zatím vidět podpora. Tato situace umožňuje investorům načasovat vstup do pozice a nastavit riziko. Poměr vychází velmi příznivě, a sice přibližně sedmiprocentní riziko proti přibližně pětadvacetiprocentnímu zisku při návratu na předchozí maxima.


Google


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Čas od času mě Google naštve, protože zavádí poplatky. Dělá to ale dobře, nejdříve nás všechny naučí své služby používat a pak je zpoplatní. Uznávám, že je to dobrá strategie, jak vytvářet zisky."

Tomáš Tlach, Senior Equity Trader BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top