investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

GM chce do roku 2025 vyrábět v Severní Americe přes milion elektromobilů ročně

26.01.2022

Největší americká automobilka General Motors (GM) chce do roku 2025 vyrábět v Severní Americe přes milion...

Největší americká automobilka General Motors (GM) chce do roku 2025 vyrábět v Severní Americe přes milion elektromobilů ročně. Dnes oznámila, že do elektromobility ve státě Michigan investuje sedm miliard dolarů (152 miliard Kč). Tato investice zahrnuje i budování nového závodu na výrobu bateriových článků s korejským partnerem LG Energy Solution (LGES). Na tiskové konferenci o tom informovala šéfka automobilky Mary Barraová. Konstatovala, že GM hodlá "učinit ze svého domovského státu epicentrum průmyslu elektrických aut".

Investice podle agentury Reuters zintenzivní boj s konkurenční automobilkou Ford Motors o prvenství ve výrobě elektromobilů v Severní Americe. Obě společnosti se však budou muset nejprve utkat se současným lídrem, automobilkou Tesla. Ta brzy otevře svou druhou americkou továrnu, tentokrát v texaském Austinu. Letos patrně po celém světě prodá přes jeden milion elektromobilů.


Ford tento měsíc uvedl, že do 24 měsíců dosáhne kapacity 600.000 vyrobených elektromobilů ročně, a tak se stane "jasnou dvojkou mezi výrobci elektromobilů v Severní Americe" za Teslou. Loni Ford informoval, že spolu s korejským partnerem SK Innovation investuje více než 11 miliard dolarů do nových závodů na výrobu elektrických nákladních automobilů a baterií v Tennessee a Kentucky.


LGES a GM chtějí projekt financovat rovným dílem prostřednictvím společného podniku na výrobu baterií Ultium Cells. Nový závod bude jejich třetím společným závodem na baterie. Podle agentury Reuters činí investice GM 2,6 miliardy dolarů.


Automobilka GM loni v červnu uvedla, že do roku 2025 zvýší výdaje na elektrická a autonomní vozidla na 35 miliard dolarů, což představuje nárůst o 30 procent oproti předchozí prognóze, připomněla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top