investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Gevorkyan je největší emisí na trhu Start pražské burzy

16.06.2022

Investoři při veřejném úpisu investovali do akcií firmy přes 727 milionů Kč...

Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, se stala největší emisí na trhu Start pražské burzy. Zároveň jde o první zahraniční firmu na tomto trhu. Investoři při veřejném úpisu investovali do akcií firmy přes 727 milionů Kč. ČTK o tom dnes informovala Burza cenných papírů Praha.

Obchodování s akciemi společnosti Gevorkyan bude na trhu Start zahájeno 1. července za upisovací cenu 248 Kč. Gevorkyan upsala nové akcie v celkovém počtu 2,732.800 kusů za cenu na spodní hranici cenového rozpětí. Hodnota společnosti po úpisu činí 4,131 miliardy Kč. Firma obdržela od investorů téměř 678 milionů Kč. Stávající akcionáři současně prodali 200.000 kusů akcií za stejnou cenu, tedy získali 49,6 milionu Kč.

"Na trh Start přichází první zahraniční emise. Kvalitní emise najde své investory i v době, která IPO příliš nepřeje. Navíc se jde o největší emisi na trhu Start. Tato emise je téměř dvaapůlkrát větší než doposud největší emise Pilulky,“ řekl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. "Vstup na trh Start představuje zahájení nové etapy rozvoje naší společnosti," uvedl dříve ředitel a a majoritní vlastník společnosti Artur Gevorkyan.

Na trhu Start se nyní v rámci denních aukcí obchoduje osm akciových titulů v celkové tržní kapitalizaci přibližně 5,7 miliardy Kč. Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Peníze získané z emise budou podle firmy použity na optimalizaci financování podniku a na vybudování dodatečných výrobních kapacit tak, aby společnost mohla uspokojit převis poptávky po svých výrobcích a pokračovat v dosavadním tempu růstu.

Gevorkyan disponuje pokročilými technologiemi včetně 3D tisku kovových součástek. Firma působí na globálním trhu a má rostoucí portfolio zákazníků působících v mnoha odvětvích. Podle webových stránek je Gevorkyan rodinná firma, založená v roce 1996 na "zelené louce". Během pandemie covid-19 začala vyrábět mimo jiné certifikované masky na vícenásobné použití.

Od roku 2010 Gevorkyan zvýšila tržby ze 4,7 milionu eur na více než 50 milionů eur v roce 2021. Zisk EBITDA (provozní zisk před odpisy) společnosti v roce 2021 dosáhl 16 milionů eur. Mezi roky 2016 a 2020 rostla EBITDA tempem téměř 23 procent.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Se společností GEVORKYAN, a.s. spolupracujeme již více než 8 let a jsme hrdi na to že jsme od začátku rozpoznali její úspěšný obchodní model a měli příležitost spolufinancovat její rozvoj až do dnešního dne. Z úspěšného vstupu na burzu máme radost nejen proto, že jsme mohli našim klientům nabídnout atraktivní investiční příležitost, ale i že jsme zvládli proces, který pomohl otevřít cestu pro další případné emitenty ze Slovenské republiky, kteří by měli zájem a potenciál získat zdroje pro svůj rozvoj na BCCP.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top