investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Gazprom podepsal smlouvu s íránskou ropnou firmou

19.07.2022

Národní íránská ropná společnost (NIOC) a ruský plynárenský gigant Gazprom podepsaly memorandum o porozumění v hodnotě 40 miliard dolarů...

Národní íránská ropná společnost (NIOC) a ruský plynárenský gigant Gazprom podepsaly memorandum o porozumění v hodnotě 40 miliard dolarů (přes 957 miliard Kč). S odvoláním na íránská média o tom dnes informovala Reuters.

Gazprom podle tiskové agentury íránského ministerstva ropného průmyslu SHANA pomůže společnosti NIOC s rozvojem plynových polí Kiš a Severní Pars a také šesti ropných polí. Ruská plynárenská firma, nad kterou má kontrolu Kreml, se bude rovněž podílet na dokončení projektů zkapalněného zemního plynu (LNG) a výstavbě plynovodů pro vývoz plynu.

Írán má po Rusku druhé největší zásoby zemního plynu na světě. Americké sankce však tomuto blízkovýchodnímu státu zamezují v přístupu k technologiím a zpomalují vývoz této suroviny.

Dohodu podepsali generální ředitelé obou společností při on-line ceremoniálu v den, kdy ruský prezident Vladimir Putin přijíždí do Teheránu. Setká se tam s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím a s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jednat budou například o válce v Sýrii, s Erdoganem se bude Putin bavit rovněž o dohodě, jejímž cílem je obnovit vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Vývoz tam vázne kvůli blokádě, protože jih Ukrajiny má pod kontrolou Rusko.

Putinovu návštěvu Teheránu, jeho první známou zahraniční cestu od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, pozorně sledují hlavně v zahraničí. Vlivem invaze se překreslil zejména světový trh s ropou a zemním plynem. Tyto komodity výrazně zdražily, což přispívá k vyšším životním nákladům a obecně k vysoké inflaci ve světě.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Podle analýzy IMF by se po zastavení ruských dodávek zemního plynu do Evropské unie propadla česká ekonomika o 4,1 procenta. Dopad na naši ekonomiku by byl druhý největší po Maďarsku.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top