investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Gazprom očekává spuštění plynovodu Nord Stream 2 v letošním roce

11.02.2021

Ruská plynárenská společnost Gazprom počítá se spuštěním nového plynovodu...

Ruská plynárenská společnost Gazprom počítá se spuštěním nového plynovodu Nord Stream 2 v letošním roce, a to navzdory sankcím ze strany Spojených států. S odvoláním na prezentaci podniku o tom dnes informovala agentura RIA. Plynovod má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Projekt Nord Stream 2 je už hotov z 94 procent. K jeho dokončení ještě zbývá položit zhruba 120 kilometrů potrubí v dánských vodách a necelých 30 kilometrů ve vodách německých.


Práce na plynovodu se obnovily loni v prosinci asi po roční přestávce, která byla důsledkem oznámení sankcí ze strany Spojených států. Washington chce snížit závislost Evropy na ruské energii a zároveň podpořit prodej amerického zkapalněného zemního plynu na evropském trhu, poznamenala agentura Reuters.


Tento měsíc ruská loď Fortuna obnovila pokládku potrubí pro Nord Stream 2 v dánských vodách. Podle dánských úřadů by tyto práce měly být hotovy do konce dubna.


Nord Stream 2 má zdvojnásobit přepravní kapacitu již existujícího plynovodu Nord Stream na 110 miliard krychlových metrů ročně. Projekt se v poslední době ještě více zpolitizoval v souvislosti s uvězněním ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.


Zdroj: ČTK



"Koronavirová krize vedla k omezení spotřeby průmyslových komodit. Díky tomu se snížily burzovní ceny ropy, elektřiny i zemního plynu. S postupnou obnovou globálního hospodářství se však budeme muset připravit na zdražování těchto komodit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top