investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Gazprom je podle Kremlu připraven zvýšit dodávky plynu do Evropy

27.09.2021

Ruský plynárenský gigant Gazprom je připraven zvýšit dodávky zemního plynu do Evropy a uzavírat...

Ruský plynárenský gigant Gazprom je připraven zvýšit dodávky zemního plynu do Evropy a uzavírat nové smlouvy s evropskými odběrateli. Uvedl to podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) a někteří europoslanci ruský podnik obviňují z nedostatečného zásobování evropského trhu, na kterém letos ceny plynu prudce rostou, upozornila agentura Reuters.

Ceny zemního plynu v Evropě již letos stouply o více než 250 procent, což vede mimo jiné ke zdražování elektřiny. Skupina poslanců Evropského parlamentu tento měsíc požádala Evropskou komisi, aby prošetřila roli Gazpromu v růstu cen plynu v Evropě, protože chování společnosti v nich vzbudilo podezření z manipulace s trhem. Zhruba čtyři desítky poslanců vyslovily podezření, že Gazprom postupuje s cílem zvýšit ceny plynu a snaží se vyvíjet nátlak na Evropu, aby souhlasila s rychlým spuštěním nového plynovodu Nord Stream 2.


Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová tento týden uvedla, že Evropská unie sleduje raketový nárůst cen energií a připravuje návrh nástrojů, jak proti němu bojovat na evropské úrovni. Podle španělské ministryně energetiky a životního prostředí Teresy Riberaové chce Brusel návrhy představit "v příštích týdnech".


Před manipulacemi s cenami plynu v Evropě tento týden podle agentury AFP při návštěvě Varšavy varovala americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová. Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států, podle kterých zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu a politický vliv Ruska na Evropu.


Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Nynější podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.


Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.


Zdroj: ČTK




"Cena zemního plynu se pohybuje kolem svého dlouhodobého maxima. V průběhu příštího roku by na takto vysoké úrovni neměla setrvávat. Spíše lze očekávat její snížení. K tomu by mohl pomoci plynovod Nord Stream 2, který navýší nabídku zemního plynu v našem regionu. Pomocí omezování dodávek se Rusko zřejmě snaží dojednat výhodné kontrakty na export plynu. Jakmile se nové kontrakty uzavřou situace by se měla zklidnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top