investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Firmy TotalEnergies a CMA CGM sníží ceny

22.07.2022

Po tlaku francouzské vlády sníží ceny svých služeb, aby domácnostem ve Francii pomohly lépe zvládat...

Firmy TotalEnergies a CMA CGM po tlaku francouzské vlády sníží ceny svých služeb, aby domácnostem ve Francii pomohly lépe zvládat dopady vysoké inflace. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Francouzští zákonodárci zvažují, že firmy, kterým současná situace přináší nečekaně vysoké zisky, zatíží mimořádnou daní.

Společnost TotalEnergies je proto ochotna snížit ceny pohonných hmot na svých čerpacích stanicích po celé Francii. Podobně námořní dopravce CMA CGM sníží poplatky - za každý kontejner přepravený z Asie do Francie si bude účtovat o 750 eur (zhruba 18.400 Kč) méně.

Ceny za dopravu lodních kontejnerů se i kvůli omezením v souvislosti s šířením koronavirové infekce v Číně prudce zvýšily a jsou násobkem cen před pandemií. V současné době se u některých dopravců mohou u velkých kontejnerů v délce 40 stop v případě dopravy z Asie do Evropy vyšplhat i na 18.000 dolarů (přes 430.000 Kč).

Francouzská vláda ve čtvrtek vyzvala firmy, aby domácnostem více pomohly vyrovnat se s dopady vysoké inflace a obecným růstem životních nákladů. Část zákonodárců hrozí mimořádnou daní, pokud firmy neukážou vstřícnost samy. Kontejneroví dopravci patří k těm podnikům, kterým strmý růst cen za vybrané služby přináší velmi vysoké příjmy.

Ministr financí Bruno Le Maire v televizním rozhovoru označil dnešní oznámení společnosti TotalEnergies za férové a odhodlané rozhodnutí. Jak TotalEnergies, tak CMA CGM podle něj vyslyšely jeho apel.

"Tomu rozhodnutí předcházela intenzivní jednání. A já opakuji, že je to rozhodnutí férové a prospěšné pro spotřebitele," řekl ministr.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top