investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Firmy Daimler a Nokia urovnaly patentové spory

01.06.2021

Německý automobilový koncern Daimler bude platit finskému výrobci telekomunikačních...

Německý automobilový koncern Daimler bude platit finskému výrobci telekomunikačních zařízení Nokia za využívání jeho patentů. Firmy dnes oznámily, že uzavřely licenční dohodu, a ukončily tak své patentové spory. Podrobnosti dohody však nezveřejnily.

"Nokia touto dohodou poskytuje Daimleru licence na telekomunikační technologii a dostává za to platby," píše se ve společném sdělení podniků. Daimler doposud Nokii za užívání jejích patentů nikdy neplatil. Firmy kvůli patentům vedly řadu právních sporů, které se týkaly mimo jiné toho, zda by patentové poplatky měli platit výrobci automobilů, nebo jejich dodavatelé, připomíná agentura Reuters.


"Urovnání vítáme z hlediska ekonomického i kvůli tomu, že se vyhneme dlouholetým právním sporů," uvedla mluvčí Daimleru. Nokia dohodu označila za důležitý milník.


Podle analytika Madse Rosendala ze společnosti Danske Bank je dohoda pro Nokii dobrou zprávou. "Příjmy (z poplatků od Daimleru) zřejmě nebudou značné, ale přinejmenším budou stabilní," uvedl Rosendal. "Ukončení sporu by mělo rovněž přinést velkou úsporu u právních nákladů," dodal.


Nokia ročně získává z licencování technologií zhruba 1,4 miliardy eur (téměř 36 miliard Kč). Poplatky za využívání patentů již firmě platí například automobilky Volkswagen a Škoda Auto.


  Zdroj: ČTK




"Nokia byla v letech 1998 až 2011 největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Společnost však nedokázala zachytit nástup éry chytrých telefonů a svou pozici postupně ztratila. Dnes se Nokia zaměřuje na budování sítí 5G, ale i v tomto odvětví jí začíná ujíždět vlak."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top