investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Wienerberger stoupl zisk po zdanění o 68,9 %

01.06.2023

Výsledkově to byl pro firmu jeden z nejlepších roků...

Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 4,87 miliardy Kč. Meziročně stouply o 20,5 procenta. Zisk po zdanění stoupl o 68,9 procenta na 1,32 miliardy Kč. Výsledkově to byl pro firmu jeden z nejlepších roků. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin. Firma má kolem 900 zaměstnanců.

"Uplynulý rok byl nejen pro segment stavebnictví rokem náročným. Jedním slovem lze dění minulého roku shrnout jako nepředvídatelné. Tento rok plný zvratů jsme zvládli se ctí a výsledkově patří k nejúspěšnějším ve více než třicetileté historii Wienerbegeru v České republice," uvedl generální ředitel firmy Kamil Jeřábek. Čistý obrat stoupl firmě meziročně o 18 procent na 5,23 miliardy Kč. Provozní zisk vzrostl o dvě třetiny na 1,64 miliardy Kč. Zisk před zdaněním vzrostl téměř o 69 procent na 1,64 miliardy Kč.

V první polovině loňského roku trvala enormní poptávka po stavebních materiálech, která navázala na rok 2021. Zájem o materiály Wienerbergeru mnohonásobně převyšoval jeho výrobní kapacity, uvedla firma ve zprávě. V druhé polovině roku poptávka klesla, kvůli rostoucím cenám energií, úrokových sazeb hypoték a inflaci, v důsledku války na Ukrajině, uvedl Jeřábek.

Firmě stouply loni meziročně náklady kvůli cenám energií, hlavně plynu, o 40 procent. Od srpna klesla poptávka po zdicích materiálech. U rodinných domů o 20 až 30 procent, snižovala se i u bytových domů, řekl loni v listopadu ČTK Jeřábek. Firma od letošního ledna zdražila, plánovala až dvouciferně. Kvůli úsporám chce budovat solární elektrárny.

Wienerberger má kolem 900 zaměstnanců. V roce 2019 dokončil fúzi se společností Tondach ČR, výrobcem střešních krytin. Je členem skupiny Wienerberger - největšího světového výrobce cihel, kótovaného na burze. V ČR má šest cihelen a dva závody na výrobu střešní krytiny. Roční prodej Wienerbergeru je asi 11.000 domů a 15.000 střech. Výrobní kapacita firmy Tondach ČR přesahuje 50 milionů pálených střešních tašek. V ČR působí Wienerberger a Tondach na 16 místech.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top