investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Finep prodal fondu Zeitgeist 70 nájemních bytů

27.10.2020

Developerská společnost Finep CZ prodala dům se 70 byty pro nájemní bydlení v Praze na Barrandově...

Developerská společnost Finep CZ prodala dům se 70 byty pro nájemní bydlení v Praze na Barrandově investičnímu fondu Zeitgeist. Finep to dnes ČTK sdělil ve své zprávě. Cenu ani jedna ze stran neuvedla, podle odborníků by se mohla pohybovat kolem půl miliardy korun. Podle developera jde o jeden z prvních nákupů nových bytů zahraničním institucionálním investorem, který dlouhodobě investuje do nájemního bydlení. Informaci jako první přinesl server E15.cz.

"Jsem velmi rád, že jsme pro doplnění naší nabídky vlastnického, družstevního a individuálního investorského bydlení našli silného partnera, se kterým do našich lokalit přinášíme zcela nový segment," uvedl generální ředitel Finep Tomáš Pardubický. Podle něj v Praze dosud chyběly fondy, které by umožnily rozvíjet nájemní bydlení pro specifické cílové skupiny jiným způsobem, než bylo dosud zvykem.


Podle E15 mělo zájem asi dvacet fondů. "S šesti z nich jsme dále jednali. Zeitgeist jsme vybrali z několika důvodů. Primárním důvodem byla cena. Stejně tak pro nás ale byla významná jejich strategie podílet se na vytváření nového standardu dostupného nájemního bydlení," řekl Pardubický E15.


"Naším cílem je z nájemního bydlení udělat atraktivní produkt s jasnými pravidly a standardy, který se stane dostupnou a plnohodnotnou alternativou k vlastnickému bydlení," doplnil jednatel společnosti Zeitgeist Michal Nečas.


Nový bytový dům v Praze na Barrandově se 70 bytovými jednotkami bude dokončen ke konci letošního roku. Byty budou připraveny k nastěhování v červnu 2021. Dispozice mají od 1+KK po 4+KK.


Podle zářijového průzkumu ČTK mezi developery mají o investiční byty stále větší zájem institucionální investoři, jako fondy, banky nebo pojišťovny. Podle některých bude jejich podíl dále narůstat. Z národností převažují mezi investory Češi, nejčastěji kupují dvoupokojové byty. Podíl investičních bytů na celkově koupených bytech podle developerů zůstává zhruba třetinový.


Finep působí na českém trhu od roku 1995, postupně rozšířil své aktivity na Slovensko a do Mongolska. Zhruba 60 procent podnikání zabírá stavba a prodej bytů v Praze, necelou pětinu stavba kanceláří v hlavním městě. Loni zvýšil tržby z prodeje bytů a rodinných domů v Praze meziročně o 39 procent na 3,14 miliardy korun. Počet prodaných bytů stoupl o 36 procent na 654.


Zeitgeist Asset Management se zabývá developerskou činností a správou nemovitostí pro soukromé a institucionální investory v České republice, Polsku, Maďarsku a Německu. V současnosti spravuje aktiva v hodnotě 515 milionů eur (asi 14 miliard korun).


Zdroj: ČTK



"Chcete-li investovat do nemovitostí, můžete k tomu využít BHS Real Estate Fund. Své prostředky v něm můžete dlouhodobě zhodnocovat investicemi do komerčních nemovitostí. Cílený výnos převyšuje 8 procent ročně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top