investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ferrari představilo svůj dosud nejrychlejší a nejvýkonnější vůz

22.04.2021

Italský výrobce luxusních sportovních automobilů Ferrari představil svůj dosud...

Italský výrobce luxusních sportovních automobilů Ferrari představil svůj dosud "nejrychlejší a nejvýkonnější" vůz, omezenou edici vycházející z modelu 812 Superfast. Je to první ze tří aut, jež automobilka plánovala uvést v těchto měsících. Ferrari minulý týden překvapilo oznámením, že v roce 2025 ukáže svůj první elektrický vůz. Až dosud se automobilka, zejména ústy svého bývalého šéfa Louise Camilleriho, přechodu k elektrickému pohonu bránila.

Představování nových modelů nezpozdila pandemie covidu-19. Je součástí nedávno zavedené strategie, která má společnosti pomoci zvýšit růst.


Dvanáctiválcový motor má výkon 830 koňských sil. Vůz z nuly dosáhne rychlosti sto kilometrů za hodinu za 2,9 vteřiny. Výrobce tvrdí, že nové Ferrari vycházející z modelu 812 Superfast je nejefektivnější z hlediska aerodynamiky. Jedná se též o první vůz automobilky, který má elektrický posilovač řízení.


Nového modelu se vyrobí omezené množství. V minulosti v takových případech opustilo výrobní závod ve městě Maranello nedaleko Modeny v severní Itálii několik stovek vozů. Získat je mohou klienti věrní automobilce, kteří už zpravidla nějaká Ferrari v garáži mají.


Příští rok má automobilka představit svůj první sportovně-užitkový vůz (SUV) Purosangue (Plnokrevník). Předseda představenstva John Elkann, který po Camillerim automobilku dočasně vede, uvedl, že Ferrari pokračuje ve své strategii přechodu k elektrickému pohonu a s prvním elektrickým modelem přijde v roce 2025.


Informace o tom, jak se model jmenuje, kolik bude stát, kolik se vozů vyrobí a kdy se začne prodávat, prozradí Ferrrari 5. května během virtuální akce.


Italské automobilce klesl kvůli pandemii v loňském roce čistý zisk o 13 procent na 609 milionů eur (přes 13 miliard Kč). Slabší byly i tržby. Ty se v minulém roce snížily o 8,9 procenta na 3,46 miliardy eur. Ferrari se v roce 2019 poprvé podařilo překonat hranici 10.000 prodaných vozů, když jich firma uvedla na trh 10.131. Loni jejich počet klesl na 9119, meziročně o deset procent.


Zdroj: ČTK




"K tématu Ferrari doporučuji poslechnout si podcast Offline Štěpána Křečka. Poslouchat lze v podcastových aplikacích nebo v odkazu: https://youtu.be/JSKgIPLAwCw."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top