investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Fénix vstal z popela. Podaří se to i akciím IBM?

25.01.2019

IBM je globální firma, která již několikrát za svůj více než stoletý život musela přetvořit od základů svůj model podnikání...

IBM je globální firma, která již několikrát za svůj více než stoletý život musela přetvořit od základů svůj model podnikání a celkové zaměření. Nyní probíhá stejnou fází a bohužel pro akcionáře se dle posledních kvartálních výsledků zdá, že firma vynakládá příliš mnoho energie na to, aby vykázala za každou cenu růst, přičemž by bylo užitečnější, kdyby se zaměřila na ozdravení svého byznysu. Pozitivní reakce investorů na výsledky, když cena akcií vzrostla o téměř 9 procent, zrcadlí spíše nízkou výchozí cenu akcií než velkou změnu v hospodářských výsledcích firmy.

Firma se již před několika lety pokusila vykázat růst, když sdružila své růstové segmenty do položky “strategické imperativy”, což lze v případě IBM volně přeložit jako perspektivní růstové segmenty. Při kvartálním reportingu firma dokázala i přes pokles celkových tržeb a stagnaci zisků vykázat alespoň v této jedné části podnikání velmi solidní výsledky. Jenže ejhle, i tento segment v posledních kvartálech začal v růstu pokulhávat, a firmě nezbylo nic jiného, než reagovat na netrpělivé akcionáře, kteří hlasitě volají po růstu, a koupit úspěšnou společnost Red Hat. Většina analytiků se však shodne, že cena byla pokud ne přímo přemrštěná, tak relativně vysoká. Bude velmi záležet na synergiích, zda se zpětně tato investice ukáže jako rozumná.


V posledních kvartálních výsledcích firma pokračuje ve snaze za každou cenu vykázat růst. Výsledkem je další vyčleňování z již úzké skupiny strategických imperativů, jejíž růst výrazně zpomalil na nynější tempo kolem pěti procent. Firma argumentuje, že pokud z této skupiny produktů a služeb vyčlení tržby velkých “mainframe” počítačů, jejichž prodej poklesl vlivem produktového cyklu řady Z, tržby segmentu strategických imperativů by vyrostly meziročně o solidních 11 procent. Analytici vesměs ocenili nový detailnější rozpad výsledků skupiny strategických imperativů, na druhé straně by však ocenili růst tržeb spíše v nehardwarové části a nelíbí se jim snahy vylepšit výsledky slovíčkařením.


Další aspekty posledních kvartálních výsledků zahrnují například fakt, že tržby za celý loňský rok meziročně klesly jen o jedno procento, pokud nepočítáme dvouprocentní vliv kurzů měn. Růstové segmenty představují polovinu tržeb. S akvizicí Red Hat se tento podíl ještě zvýší a dopad klesajících tržeb starých segmentů bude menší. Na druhé straně tempo růstu tržeb segmentu strategických imperativů klesá. Takže růst tržeb bude i nadále výzvou. Firma sama čeká, že letos dosáhne provozního zisku na akcii kolem 14 dolarů, k čemuž dopomůže růst provozní marže. Celkově chce IBM dodat zhruba 12 miliard dolarů volných peněžních toků, tedy jen o málo více než v uplynulém roce.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Současná cena akcií okolo 130 dolarů představuje méně než 10násobek odhadů peněžních toků. Při takové ceně jsou investoři ochotni překousnout i výraznější vady na kráse a o IBM začínají projevovat zájem. Uvidíme, jestli to bude stačit k výraznějšímu růstu ceny akcií."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top