investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Fatální omyl o snižování daní

23.11.2020

Ve veřejném prostoru se hojně diskutuje o navrhovaných daňových změnách. V diskusích však bohužel...

Ve veřejném prostoru se hojně diskutuje o navrhovaných daňových změnách. V diskusích však bohužel zaznívají chybné argumenty, které jsou opakovány i některými renomovanými ekonomy a sociology. Následující text se snaží vyvrátit často opakovaný a bohužel chybný argument:

Na snížení daní nejvíce vydělají vysokopříjmové skupiny obyvatel, které dodatečně získané peníze nespotřebují. Z toho je vyvozováno, že navrhované zrušení superhrubé mzdy bude mít jen mírný stimulační vliv na hospodářský růst. Zároveň je dodáváno, že by bylo efektivnější, kdyby se daně snížily především nízkopříjmovým skupinám obyvatel.

 

Při vyvracení tohoto fatálního omylu klidně můžeme opominout empirický fakt, že lidé s příjmy, které dostanou navíc, nakládají méně hospodárným způsobem než s příjmy, na které jsou zvyklí. Tato skutečnost samozřejmě nahrává ke spotřebě i u vysokopříjmových skupin obyvatel. Místo toho se rovnou pusťme do stěžejní argumentace. Ekonomický růst není založen jen na spotřebě obyvatelstva. Má další zásadní složky, které budou snížením daní výrazně ovlivněny.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Připusťme, že vysokopříjmové skupiny obyvatel zřejmě opravdu neutratí veškeré dodatečné příjmy. Co tedy s nimi udělají? Budou je spořit nebo investovat. Obojí ekonomice přináší silně pozitivní efekty. Díky tomu, že si lidé spoří peníze, mohou finanční instituce půjčovat spotřebitelské, podnikatelské, hypoteční či jakékoliv další úvěry. Skrze úvěry se peníze dostávají zpět do ekonomiky a stimulují její růst.

 

Ještě zajímavější je, co se děje, když lidé naspoří větší množství peněz. To pak totiž vyhledají společnosti jako je BH Securities a své úspory investují. Díky tomu vznikají nové startupy, fungující společnosti získávají růstový kapitál, budují se nové nemovitostní projekty a podobně. Tyto investice přímo vytváří nová pracovní místa a stimulují hospodářský růst. Pro dlouhodobý rozvoj ekonomiky jsou důležitější než okamžitá spotřeba.

 

Na závěr je ještě dobré připomenout, že daňové změny schválené Poslaneckou sněmovnou výrazně prospívají i nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Opatření týkající se zvýšení základní slevy na poplatníka pomáhá především lidem s nižšími příjmy. U vysokopříjmových skupin obyvatelstva tvoří základní sleva na poplatníka ve srovnání s celkovou daňovou povinností relativně malou daňovou úlevu. Na tom se nic nezmění ani přijetím současné podoby navrhovaných daňových změn.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Když lidem necháme více peněz, zvýší se kromě spotřeby i soukromé úspory a investice. Tato kombinace efektů má pro dlouhodobý rozvoj hospodářství blahodárné účinky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top