investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Faktory ovlivňující cenu zlata

01.01.2020

Jasně předpovídat, jak se bude vyvíjet cena zlata na trhu, není tak snadné. Investiční zlato je specifické odvětví kapitálového trhu, které se často chová jinak, než investiční společnosti očekávají. Pojďme se blíže podívat na faktory, které ovlivňují cenu zlata.

Jasně předpovídat, jak se bude vyvíjet cena zlata na trhu, není tak snadné. Investiční zlato je specifické odvětví kapitálového trhu, které se často chová jinak, než investiční společnosti očekávají. Pojďme se blíže podívat na faktory, které ovlivňují cenu zlata. 


Úroveň inflace ve světě

Mnoho investorů využívá investic do žlutého kovu v době inflace, kdy jim nákup drahého kovu poskytuje jakousi pojistku proti inflaci a ochranu před znehodnocením úspor. Historicky ověřeným trendem je fakt, že již v době hrozící inflace poptávka po zlatě stoupá, s ní roste i cena zlata a inflaci tak vykrývá. Jako příklad můžeme uvést situaci v USA v 70. letech, kdy dosahovala inflace rekordních čísel a cena zlata vzrostla o stovky procent.


Ekonomická situace ve světě

Nedílným faktorem ovlivňujícím cenu zlatých slitků, mincí a cihel je celková ekonomická situace ve světě. Zlato je významnou investicí v nejistých časech, protože představuje uchovatele hodnoty. Hodnota zlata je však proměnlivá a investice může přinést v budoucnosti zisk. V tuto chvíli (konec roku 2019) cenu zlata značně ovlivňuje eskalující napětí mezi Íránem a USA nebo odložený Brexit (cena zlata dosahuje rekordních cen za posledních 7 let). 

 

Kurz amerického dolaru

Mezi dolarem a zlatem existuje významné propojení, které můžeme pozorovat v průběhu dějin. V dobách, kdy americký dolar je oslaben, cena zlata roste, a naopak při posílení měny cena zlata klesá. Toho využívají zahraniční investoři, pro které se investice stává výhodnější. To vede ke zvýšené poptávce po zlatě a zvýšení jeho ceny. Pozor, to však platí jen asi pro 60 procent případů. Existují situace, kdy při posílení dolaru byly největší zisky. 


Přečtěte si také: Investiční zlato


Úrokové sazby

Je třeba si uvědomit, že investoři drahých kovů nedostávají z vlastnictví této komodity žádné úroky. Pokud dochází k růstu úrokových sazeb, snižuje se také cena zlata


Nabídka zlata

Nabídka zlata se primárně odvíjí od světové těžby zlata v dolech, sekundárně je doplněna o recyklaci již existujícího zlata. V případě, že se objeví nová ložiska zlata, nebo je vyvinut technologicky efektivnější způsob těžby, vzrůstá nabídka zlata, která přímou úměrou tlačí na pokles ceny.


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top