investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Facebook žádá soud, aby zamítl antimonopolní žalobu podanou obchodní komisí

02.12.2021

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook, která je součástí americké společnosti Meta Platforms, ve středu požádal...

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook, která je součástí americké společnosti Meta Platforms, ve středu požádal soud, aby zamítl antimonopolní žalobu, kterou na něj podala americká Federální obchodní komise (FTC). Tato žaloba mimo jiné vyzývá soud, aby firmě nařídil prodej dvou velkých divizí. Informovala o tom agentura Reuters.

Facebook uvedl, že FTC neposkytla žádná věrohodná fakta na podporu svého tvrzení, že podnik má takovou tržní sílu, aby mohl tlačit vzhůru ceny v oblasti sociálních sítí. Dodal, že FTC neprokázala, že Facebook nezákonným způsobem bránil své monopolní postavení.


Kromě zamítnutí žaloby Facebook požaduje, aby FTC nesměla žalobu znovu předložit v upravené podobě. Usiluje rovněž o to, aby se na kauze přestala podílet předsedkyně FTC Lina Khanová, a to proto, že firmu kritizoval ještě před nástupem do komise.


Obchodní komise původně zažalovala Facebook ještě za administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Soud však letos v červnu její žalobu odmítl. V srpnu pak FTC podala novou žalobu. Ta nadále zahrnuje obvinění, že Facebook využil převzetí aplikací Instagram a WhatsApp k posílení svého monopolního postavení. Nová žaloba také stále usiluje o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby firma aplikace Instagram a WhatsApp prodala.


Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Aplikaci pro sdílení fotografií Instagram koupil v roce 2012 a komunikační aplikaci WhatsApp v roce 2014. Společnost zahrnující všechny tyto služby se původně jmenovala Facebook, nedávno se však přejmenovala na Meta Platforms.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Přibližně 56 procent uživatelů Facebooku jsou muži. Nejvíce zastoupenou věkovou skupinou jsou lidé ve věku 25 až 35 let. Nejvíce uživatelů pak pochází z Indie.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top