investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Facebook přejmenoval svoji kryptoměnu. Bude se jmenovat diem

01.12.2020

Facebook přejmenoval svoji digitální měnu libra. Nově se jmenuje diem. Změna názvu je součástí...

Facebook přejmenoval svoji digitální měnu libra. Nově se jmenuje diem. Změna názvu je součástí snahy upozornit na jednodušší a přepracovanou strukturu měny, řekl ředitel asociace stojící za digitální měnou Stuart Levey.

Facebook ohlásil plán vytvoření nové digitální měny loni v červnu, od té doby svůj projekt výrazně upravil, aby pro něj zajistil souhlas regulačních orgánů. Původní plány Facebooku vyvolaly mezi regulátory, centrálními bankéři a politiky obavy, že nová digitální měna by mohla destabilizovat měnovou politiku, usnadnit praní špinavých peněz a narušit ochranu soukromí.


Původní název byl spojen s počátečními návrhy projektu, které byly pro regulátory obtížně přijatelné. "Dramaticky jsme tyto návrhy změnili," řekl Levey agentuře Reuters. Diem, což znamená latinsky den, má být při svém počátečním spuštění digitální měnou krytou dolarem.


Levey se však odmítl vyjádřit k termínu spuštění. Financial Times (FT) koncem měsíce uvedl, že nová měna je připravena na start v lednu. Levey pouze uvedl, že bude spuštěna poté, co obdrží povolení od švýcarského úřadu pro dohled nad trhy.


Také Asociace Libra, která má vydávat a spravovat měnu, změnila název na Asociaci Diem. Facebook je jedním z 27 členů asociace.


Původně měla být libra globální měnou vázanou na koš různých státních měn a dluhopisů. FT uvedl, že asociace usiluje o to, aby švýcarský regulátor souhlasil s vydáním řady digitálních měn nazývaných stablecoiny, které budou vázané na jednotlivé tradiční měny, a také měnu vázanou na tyto jednotlivé stablecoiny. Zatím však mají být k dispozici pouze stablecoiny kryté dolarem, další měny mají být spuštěné později.


Stablecoin je formou kryptoměny, která je vytvořena tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny běžnou u klasických kryptoměn, jako jsou bitcoiny. Je proto vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy. Je tak teoreticky vhodnější pro platby a převody peněz.


Zdroj: ČTK



"Velké digitální měny, jako je diem od Facebooku, mohou výrazně ovlivnit fungování finančních trhů. Je proto v pořádku, že Evropská komise hodlá přijmout jednotná pravidla, která budou digitální měny regulovat podobně jako jiná aktiva."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top