investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ExxonMobil poprvé po pěti kvartálech vykázal zisk, Chevronu zisk o třetinu klesl

30.04.2021

Největší americký ropný koncern ExxonMobil vykázal poprvé po pěti kvartálech díky...

Největší americký ropný koncern ExxonMobil vykázal poprvé po pěti kvartálech díky vyšším cenám ropy a plynu zisk. V prvním čtvrtletí to bylo 2,73 miliardy dolarů (asi 58 miliard Kč) po ztrátě 610 milionů dolarů ve stejném období loni, uvedla dnes firma. Vyšší ceny ropy a plynu vykompenzovaly silné únorové mrazy v Texasu. Konkurenčnímu Chevronu ale zisk o 29 procent klesl a činil 1,72 miliardy dolarů, oznámil podnik ve své výsledkové zprávě.

ExxonMobil se loni kvůli koronaviru propadl poprvé od vstupu na burzu v roce 1972 do ztráty, když ji vykázal ve všech čtyřech čtvrtletích. Chevron se loni dostal do ztráty poprvé od roku 2016.


Ropné společnosti ale nyní už těží z růstu cen energií, které letos stouply nejméně o třetinu. Loni na poptávku nepříznivě působila pandemie. Firmy také snížily výdaje, což mnohým z nich připravilo půdu k dosažení výrazně lepších výsledků.


Největší podíl na zisku Exxonu měla na začátku roku divize průzkumu a těžby. V prvním čtvrtletí vydělala 2,6 miliardy dolarů ve srovnání se ztrátou 610 milionů dolarů za stejné období loni. Společnost, která vyplácí jednu z nejvyšších dividend v indexu S&P 500, ji nezkrátila ani loni, musela se ale kvůli tomu více zadlužit. Úkolem pro management teď bude dluh splatit a zároveň mít dost prostředků k zásadním investicím.


Zisk konkurenta a druhého největšího amerického producenta ropy, firmy Chevron, v prvním kvartálu meziročně klesl o 29 procent na 1,72 miliardy dolarů. Jeho zisky z rostoucí ceny ropy a zemního plynu nepříznivě ovlivnily slabší rafinerské marže, výpadky v produkci a vliv prodeje části majetku.


Akcie Chevronu před začátkem obchodování výrazně oslabily. Akcie Exxonu, které od ledna zpevnily asi o 35 procent, před otevřením burzy ztrácely zhruba procento.


Zdroj: ČTK




"Zatímco akciové trhy ve Spojených státech pokořily historická maxima, ceny ropy jsou od historických maxim výrazně vzdálené. Přesto lze říct, že se pohybují na podobných úrovních jako před příchodem pandemie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top