investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Evropské akcie se kvůli rostoucím obavám z recese propadly

25.09.2022

Panevropský index STOXX Europe 600 klesl o 2,3 procenta na 390,40 bodu a za celý týden se snížil o 4,4 procenta...

Evropské akcie se dnes kvůli obavám z recese propadly, mají za sebou nejhorší týden od poloviny června. Panevropský index STOXX Europe 600 klesl o 2,3 procenta na 390,40 bodu a za celý týden se snížil o 4,4 procenta. Dolů jej táhly zejména akcie odvětví energetiky a základních materiálů, které odepsaly přes šest procent.

Pokles podnikatelské aktivity v eurozóně se v září prohloubil, ekonomice hrozí recese. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnosti S&P Global. Výrobní podniky se potýkají zejména s vysokými cenami energií, zatímco provozovatelé služeb čelí slabší poptávce ze strany spotřebitelů, kteří se snaží šetřit kvůli rostoucím nákladům na základní životní potřeby.

Evropu čeká tuhá zima, protože pochybnosti o dodávkách energie vedou k chmurným vyhlídkám ohledně oživení hospodářské aktivity, konstatoval ekonom společnosti ING Bert Colijn. Když k tomu připočteme jasnou prioritu Evropské centrální banky (ECB), kterou je kontrola inflace, je další zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu v říjnu "určitě" na stole, dodal.

Index londýnské akciové burzy FTSE 100 klesl o necelá dvě procenta na 7018,60 bodu. Libra se vůči dolaru propadla nejníže za 37 let a kolem 19:15 SELČ se obchodovala za 1,0898 USD.

Britská vláda chystá soubor opatření, která mají v zemi podpořit hospodářský růst a pomoci zmírnit nejhorší krizi životních nákladů za desítky let. Součástí pomoci jsou miliardové daňové škrty, největší od roku 1972, a dotace zhruba 60 miliard liber (1,7 bilionu Kč), která má snížit účty za plyn a elektřinu pro domácnosti a podniky. Vládní plán dnes představil nový ministr financí Kwasi Kwarteng.

Hlavní index německých akcií DAX odepsal bezmála dvě procenta na 12.284,19 bodu. Dostal se tak nejníže od listopadu 2020.

Ceny ropy se dnes kvůli obavám z poptávky výrazně klesají, severomořská ropa Brent odepisovala po 19:20 SELČ bezmála pět procent. Nejvíce index STOXX 600 zatížily akcie firem BP, TotalEnergies a Shell, které se propadly o 4,9 až sedm procent. Těžební index zaznamenal nejhorší seanci za posledních pět měsíců, protože ceny kovů klesly.

Všechny hlavní sektory uzavřely hluboko v červených číslech. Banky odepsaly 3,6 procenta. Společnost Credit Suisse ztratila 12,4 procenta a dostala se na rekordní minimum. Švýcarská banka se podle zdrojů agentury Reuters již počtvrté za sedm let obrátila na investory s žádostí o další finance.

Bankovní index by však tento měsíc měl podle Reuters výrazně překonat výkon panevropského indexu STOXX 600, a to díky sázkám na to, že tento sektor bude těžit z vysokých úrokových sazeb.

Americká centrální banka (Fed) tento týden potřetí za sebou zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Švýcarsko opustilo éru záporných úrokových sazeb a britská centrální banka sazby zvedla o 0,5 procentního bodu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top