investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů

30.04.2021

Evropská komise (EK) dnes obvinila americkou technologickou společnost Apple z...

Evropská komise (EK) dnes obvinila americkou technologickou společnost Apple z porušování antimonopolních zákonů. Zaslala firmě seznam námitek a požaduje, aby vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém on-line obchodě App Store. Komise má podezření, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu streamování hudby tím, že zavádí restriktivní pravidla pro vývojáře. Americká firma, kterou už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za jiné praktiky, vybírání poplatků od konkurence hájí.

Pokud Apple nebude schopen obvinění vyvrátit, hrozí mu v krajním případě pokuta až do deseti procent z jeho ročních tržeb v celém světě. Záznamy o hospodaření firmy za loňský rok ukazují, že Apple měl tržby přes 274 miliard dolarů, maximální pokuta by tak mohla dosáhnout zhruba 27 miliard USD (577 miliard Kč).


Výrobce chytrých telefonů iPhone se dostal s komisí do křížku po stížnosti švédského poskytovatele streamovacích služeb Spotify. Ten před dvěma lety poukázal na to, že Apple podle něj nespravedlivě omezuje firmy, které jsou konkurencí pro jeho vlastní streamovací službu Apple Music na přístrojích iPhone.


Komise ve svých námitkách zaslaných americké firmě nyní uvádí, že jde o restriktivní pravidla, která Apple uplatňuje v obchodě App Store a která nutí vývojáře zavádět svůj vlastní systém placení za poskytované služby. Apple účtuje dalším firmám třicetiprocentní poplatek, zatímco jeho vlastní streamovací služba jej hradit nemusí. Konkurenční poskytovatelé nemají ani možnost zákazníky informovat, že existují i jiné možnosti nákupu služeb než přes aplikaci Applu.


"Stanovením přísných pravidel v obchodě App Store, která znevýhodňují konkurenční služby pro streamování hudby, Apple uživatele připravuje o levnější možnosti streamování, čímž poškozuje konkurenční prostředí," uvedla místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Problémem není podle ní poplatek sám o sobě, ale fakt, že konkurenti nemohou klientům poslat e-mail, v němž by je nasměrovali na své vlastní stránky, kde by poplatek hradit nemuseli.


"Takže tady vzniká možný třicetiprocentní cenový rozdíl pro Apple Music a ostatní," prohlásila Vestagerová. Problém podle ní nemá pouze Spotify, která si stěžovala, ale i další firmy.


Americká společnost reagovala na předběžné závěry komise prohlášením, že Brusel snahou o ochranu Spotify sám omezuje konkurenční prostředí. "Chtějí všechny výhody App Store, ale nemyslí si, že by za to měli něco platit. Argument komise ve prospěch Spotify je protikladem férové (hospodářské) soutěže," uvedl Apple.


Apple není ve sporu s Evropskou komisí poprvé. Například v roce 2016 mu komise nařídila doplatit na daních 13 miliard eur. Spor kolem porušování konkurenčních pravidel začal loni, kdy komise zahájila vyšetřování dvou jiných podezření týkajících se služeb App Store a Apple Pay. Evropská komise je exekutivním orgánem EU a má rozsáhlé pravomoci. Plní mimo jiné i roli antimonopolního úřadu.


Zdroj: ČTK




"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top