investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Evropská centrální banka po třetí v řadě zvýšila úrokové sazby

27.10.2022

Signalizovala záměr začít vyklízet hotovost z bankovního systému v boji s rekordně vysokou inflací....

Evropská centrální banka ve čtvrtek na svém měnověpolitickém zasedání po třetí v řadě zvýšila úrokové sazby a signalizovala záměr začít vyklízet hotovost z bankovního systému v boji s rekordně vysokou inflací.

ECB během krátkého času opouští přecházející mnohaletou praxi agresivních stimulů convertuje svoji MP do restriktivní oblasti poté, co byla přinucena náhlým nárůstem cen – výsledku vyšších nákladů na energie způsobených ruskou invazí na Ukrajinu a nerovnoměrným znovuotevřením ekonomiky po pandemii COVID-19 a v neposlední řadě velmi kontroverzní politikou- dynamikou – snižování CO2 ze strany úředníků EK, která zastihla mnohé participanty nepřipravené, a to včetně klíčových ekonomik EZ.

Centrální banka 19 zemí, které sdílejí euro, zvýšila úrokovou sazbu, kterou platí z bankovních vkladů, o 75 bazických bodů, čímž se dostala na nejvyšší úroveň od roku 2009 - na 1,5 %.

"Rada guvernérů přijala dnešní rozhodnutí a očekává další zvýšení úrokových sazeb, aby zajistila včasný návrat inflace na...2 %," uvedla ECB.

ECB však opakovala plány na reinvestování výnosů z dluhopisů za 3,3 miliardy eur, které koupila v rámci svého programu nákupu aktiv (APP) v posledních osmi letech, kdy se domnívala, že inflace zůstane nízká.

"Rada guvernérů má v úmyslu pokračovat v plném reinvestování jistiny ze splatných cenných papírů nakoupených v rámci APP po delší dobu," uvedla ECB.

ECB nakonec změnila podmínky svých dlouhodobých refinančních operací, aby povzbudila banky k předčasnému splacení těchto víceletých úvěrů.

Čtvrtečním rozhodnutím ECB také zvýšila sazbu své hlavní refinanční operace, týdenní hotovostní aukce, kterou banky léta téměř nevyužívaly, na 2,0 % z 1,25 % a sazbu u své denní facility pro marginální půjčky na 2,25 % z 1,5 %.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top