investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Esther Duflo je nejmladší držitelkou Nobelovy ceny za ekonomii

14.10.2019

Nobelovu cenu za ekonomii získali...

Nobelovu cenu za ekonomii získali Abhijit Banerjee, Esther Duflo a Michael Kremer za experimentální přístup k řešení chudoby v rámci rozvojové ekonomiky. Jejich práce pomáhá rozkládat komplexní otázky tak, aby na ně šlo spolehlivěji odpovědět. Díky tomu lze snáze řešit palčivý problém chudoby. Mezi laureáty je Esther Duflo, která se stala nejmladší osobou a teprve druhou ženou s tímto oceněním.

Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela, která je známá jako Nobelova cena za ekonomii, vznikla v roce 1968. V původní Nobelově závěti nebyla zmíněna a zavedla ji až Švédská centrální banka (Sveriges Riksbank) v rámci svého třístého výročí. Dnes byla Nobelova cena za ekonomii udělena již po padesáté.



 

Nobelovu cenu za ekonomii poprvé získala dvojice ekonomů Ragnar Frisch a Jan Tinbergen v roce 1969 za rozvoj a aplikaci dynamických modelů při analýze ekonomických procesů. Rok na to ji obdržel jeden z nejznámějších ekonomů Paul Samuelson, který napsal dnes již legendární učebnici ekonomie. Cenu obdržel za příspěvek k rozvoji statické a dynamické ekonomické teorie a aktivní přispění ke zvýšení analytické úrovně ekonomické vědy.

 

Mezi známé laureáty Nobelovy ceny za ekonomii patří například Simon Kuznets, Kenneth Arrow, John Hicks, Friedrich Hayek, Milton Friedman, James Tobin, James Buchanan, Robert Solow, Ronald Coase, Gary Becker, John Nash, Robert Lucas, Robert Mundell, Joseph Stiglitz, Daniel Kahneman, Paul Krugman, Richard Thaler či Paul Romer.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Ocenění ekonomové nejčastěji pochází ze Spojených států. Nobelovu cenu většinou získávají s odstupem času, až se jejich myšlenky osvědčí při aplikacích. Laureáti často zastávají protichůdná východiska. Někteří jako například Friedrich Hayek jsou velmi liberální. Jiní jako například Joseph Stiglitz liberální pojetí ekonomie kritizují."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top