investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Engine Classic Cars: investice na čtyřech kolech

25.09.2018

BHS i do zdánlivě šedého světa financí a investic přináší zábavu, radost, ale třeba i sběratelskou vášeň...

BHS i do zdánlivě šedého světa financí a investic přináší zábavu, radost, ale třeba i sběratelskou vášeň. Zejména posledně jmenované nacházíme ve Fondu kvalifikovaných investorů Engine Classic Cars, který je jedním z investičních fondů, v nichž mohou klienti zhodnotit své volné prostředky. Kromě možnosti zajímavého výnosu se mohou investoři zúčastnit i řady „klubových“ akcí a sběratelskými kousky se osobně pokochat.


Investiční fond pro fanoušky aut

Na začátku roku 2015, kdy se fond „rozjížděl“, si dal za cíl shromáždit kolem 150 milionů korun na investice do zhruba 50 automobilů. V současné době jsou plány splněny přibližně ze třetiny. Kromě 15 vozů portfolio obsahuje unikátní knihu o historii Formule 1 s podpisy všech žijících mistrů světa této soutěže a sbírku obrazů Václava Zapadlíka, malíře a ilustrátora specializovaného na kreslení a malování historických automobilů. „V podstatě jsme koupili celou jeho výstavu se 113 reprinty, každý autorem vlastnoručně podepsaný,“ říká Zdeněk Lepka, ředitel a předseda představenstva společnosti BH Securities, sám velký fanoušek automobilů.

Nákup nových vozů probíhá pozvolna samozřejmě v závislosti na příležitostech, které se naskytnou. Starších vozů se sice prodává hodně, ale ne každý je však vhodný na investici, ne každý má potenciál na zajímavé zhodnocení. „Prakticky všechny nákupy probíhají na doporučení od našich spolehlivých kontaktů z oboru. Roli při rozhodování hraje, v jakém je auto stavu, jakou má servisní historii, jestli jsou všechny díly originální, kolik má najeto kilometrů, kolik mělo majitelů a především jak s ním bylo zacházeno. Nemusí jít nutně jen o velmi drahé vozy, i auto za deset tisíc eur může přinést za několik let velký výnos,“ vysvětluje Zdeněk Lepka.


Jako příklad uvádí BMW 850 CSI, které investiční fond prodal za necelého půl roku od koupě s 85% výnosem. To je zatím jediný prodaný kousek, ostatní se v portfoliu drží a vyčkávají na vhodný okamžik. Na zhodnocení tak čekají například čtyři vozy Ferrari, Fiat 131 Abarth nebo „Fantomasův“ Citroen DS. Asi jedním z nejzajímavějších, jež má fond v majetku, je Lancia Stratos, jeden z nejúspěšnějších závodních vozů, které kdy byly zkonstruovány. Tento vůz navrhl sám Marcello Gandini, designér legendárního Lamborghini Miura. Tyto Lancie se navíc vyráběly pouhé dva roky mezi lety 1973 a 1975 v limitované edici 400 kusů. Minulý rok se jeden z těchto vozů dražil s vyvolávací cenou v přepočtu kolem 10 milionů korun. Poměrně vysoký cílený čistý výnos fondu v úrovni 6 % ročně se tak ve světle těchto čísel zdá spíše konzervativní.



Fond na který si můžete sáhnout

Než investoři získají výnosy ze své investice do fondu – investiční horizont BHS stanovila na pět let – mohou se při různých příležitostech s těmito unikáty na čtyřech kolech pokochat. Zastavit se například na kávu či skleničku (samozřejmě po předchozí domluvě) v prostorách outletové arény v Tuchoměřicích, kde jsou tyto motorizované klenoty dlouhodobě ustájeny a je jim zde věnována náležitá péče. Investoři mají dále možnost se zúčastnit i klubových akcí. „Minulý rok jsme pro investory pořádali okruhový den v Mostě, kde jsme vystavili dvě auta z fondu a pronajali automobily BMW M3, které si pod dohledem instruktora mohli zájemci zkusit řídit. A navíc se mohli jako spolujezdci svézt v závodním voze Ferrari Challenge,“ popisuje Zdeněk Lepka.


Klubové akce fondu

Kromě toho fond s bankou EBS pořádá víkendový závod Carlsbad Classic, jehož letošního 11. ročníku se zúčastnilo 40 posádek, a to i z řad investorů fondu. Na podzim je naplánováno setkání, během nějž fond oficiálně představí celé portfolio i již zmiňované nové prostory v outletu v Tuchoměřicích. A příští rok se investoři mohou dále těšit na společný výlet do některé z evropských automobilek.


BHS fondu Classic Engine Cars se tak daří vytvořit něco víc než zhodnocení investic. Výnosy totiž spojuje se sběratelskou vášní, a proto také přitahuje lidi, kterým krásná auta nejsou cizí. Nezřídka se tak stává, že investoři, spojení společným zájmem, navazují dlouhodobá přátelství, která pak utužují i na klubových akcích fondu.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top