investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ekonomika zažila poslední špatné čtvrtletí

30.04.2021

Statistici dnes publikovali data o vývoji české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního...

Statistici dnes publikovali data o vývoji české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle aktuálního odhadu došlo k meziročnímu poklesu hrubého domácího produktu o 2,1 procenta. Ekonomika setrvávala v krizi kvůli přísným opatření proti šíření koronaviru. Zavřené musely být mnohé obchody i služby.

Našemu hospodářství chyběla poptávka ze strany domácností. Ta byla omezena hlavně kvůli uzavření části ekonomiky. Lidem však v době pandemie výrazně narostly úspory, což by mělo podpořit ekonomický růst, jakmile se všechny obchody a služby otevřou. Bude totiž docházet k realizaci takzvané odložené spotřeby.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Hlubšímu propadu ekonomiky bránily vysoké vládní výdaje i solidní zahraniční poptávka. Naše ekonomika rovněž netrpěla vysokou mírou nezaměstnanosti, která sužuje jiné země Evropské unie. Naše zaměstnanost v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesla jen o 1,6 procenta.

 

Ekonomická situace by se měla zlepšit ve druhém čtvrtletí letošního roku, které je doprovázeno rozvolňováním pandemických opatření. Díky postupující vakcinaci obyvatelstva by již nemělo docházet k opětovnému uzavírání ekonomiky, což výrazně pomůže ke zlepšení podnikatelského prostředí v naší zemi.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Pandemická opatření poškozovala ekonomiku a zvyšovala zadlužení země i v prvním čtvrtletí letošního roku. Díky postupnému rozvolňování by se však situace měla začít zlepšovat od druhého čtvrtletí letošního roku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top