investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ekonomika EU loni vzrostla o 1,4 procenta

31.01.2020

Podle dnes zveřejněné zprávy Eurostatu vzrostl v uplynulém roce...

Podle dnes zveřejněné zprávy Eurostatu vzrostl v uplynulém roce hrubý domácí produkt eurozóny o 1,2 procenta a celé evropské unie o 1,4 procenta. Země platící eurem i ostatní země Evropské unie v průměru rostly pomaleji než Česká republika. Naše ekonomika by dle odhadu Ministerstva financí ČR měla za celý loňský rok vzrůst přibližně o 2,5 procenta. To by nám umožnilo přiblížit se k unijnímu průměru v klíčovém ukazateli, který přepočítává hrubý domácí produkt vůči počtu obyvatel a dalším ekonomickým veličinám.

V meziročním srovnání dochází ke zpomalování ekonomického růstu v eurozóně i v Evropské unii. Ve třetím čtvrtletí 2019 rostla ekonomika eurozóny o 1,2 procenta a ekonomika Evropské unie o 1,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí 2019 však došlo ke zpomalení na 1,0 respektive 1,1 procenta. Tento vývoj lze označit za nepříznivý. Evropští představitelé by měli zvážit, zda by bylo vhodné přistoupit k novým stimulačním opatřením.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Současný růst eurozóny je vzhledem k uvolněné měnové politice Evropské centrální banky velice slabý. Česká ekonomika rostla přibližně dvakrát rychlejším tempem než ekonomika eurozóny. Přitom máme výrazně utaženější měnovou politiku. To by v dlouhodobém horizontu mělo přispět k posilování kurzu koruny vůči euru.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Spojené státy vykázaly v loňském roce nejpomalejší růst ekonomiky od roku 2016. Přesto americká ekonomika rostla výrazně rychleji než ekonomika Evropské unie, která i přes uvolněnou měnovou politiku není schopna šlápnout na plyn."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top