investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

EGAP loni pojistila český vývoz za 45 miliard korun do 47 zemí

18.05.2021

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni pojistila český vývoz za 45 miliard korun...

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni pojistila český vývoz za 45 miliard korun do rekordních 47 zemí. Pojišťovna to dnes uvedla na svém webu. V roce 2019 podpořený export v objemu 40,2 miliardy korun směřoval na 35 zahraničních trhů.

EGAP loni uzavřela 249 pojistných smluv, o rok dříve jich bylo 140. U komerčních pojišťoven loni podle EGAP klesla ochota pouštět se do rizika, až trojnásobně tak stoupl zájem hlavně malých a středních firem o krátkodobé pojištění vývozu do států Evropské unie. K větším obchodním případům patřilo například pojištění výstavby mostů v Ghaně, stavby nemocnic v Trinidadu a Tobagu, export bazénových technologií do Srbska nebo piva do Velké Británie, uvedla pojišťovna.


V souvislosti s pandemií koronaviru EGAP také od května loňského roku velkým exportně zaměřeným společnostem poskytuje záruky za úvěry prostřednictvím programu COVID plus. Schválený objem za loňský rok činil 16,5 miliardy korun. Nejvíce záruk směřovalo podle pojišťovny do automotive a strojírenství, nejčastěji na Ostravsko.


Podniky v COVID plus mohou přes komerční banky žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše půjčky odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. Vláda v programu od ledna zvýšila krytí nesplacené jistiny až do 90 procent, záruky prodloužila na šest let. O úvěry se mohou ucházet i provozovatelé ubytovacích zařízení zaměření na zahraniční klientelu. S fungováním programu se zatím počítá do 30. června.


EGAP přes pandemii koronaviru loni nezaznamenala výraznější pád obchodních případů do pojistných událostí. Naopak řada spoluprací byla dokončena kompletním splacením úvěru. Šlo třeba o projekt zdravotnického zařízení v ruské Ufě.


EGAP pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic, a to především do zemí s vyšším rizikem nezaplacení na straně kupujících. Vznikla v roce 1992, spadá pod ministerstvo financí. Vláda na konci roku 2019 schválila, že se EGAP stane 100procentním akcionářem České exportní banky.


Zdroj: ČTK




"EGAP byl založen v roce 1992 jako akciová společnost plně vlastněná státem. Česká republika svá akcionářská práva vykonává prostřednictvím Ministerstva financí ČR."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top