investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dvojka na čínském realitním trhu má vážné problémy

01.09.2021

Finanční systém v Číně je stále více regulován ze strany vlády...

Finanční systém v Číně je stále více regulován ze strany vlády. To však nezajišťuje jeho stabilitu. Naopak se zdá, že některé klíčové subjekty v čínské ekonomice se stále více předlužují a vytváří systémový problém. Investoři vývoj situace bedlivě sledují a zprávy o zadlužování čínských společností analyzují. Nové informace je však překvapily a velice znepokojily.

Realitní společnost China Evergrande oznámila, že má problémy s likviditou, které by v krajním případě mohly vyústit jejím selháním. Druhá největší realitní společnost v Číně proto chce obnovit masovou výstavbu doprovázenou prodejem aktiv a rozprouděním úvěrování. V opačném případě hrozí, že přestane splácet závazky, které dosahují zhruba hodnoty 1,9 bilionu korun.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Nesplácení obřích úvěrů by nepříjemně zatížilo finanční systém v Číně. Vláda si je toho vědoma a již vyslala signály, že se chce vyhnout tvrdému přistání společnosti China Evergrande. Je možné, že se tak dočkáme intervence na podporu realitního giganta. Tím však může být vytvořen precedent morálního hazardu, kdy o pomoc mohou začít žádat i další předlužené subjekty v čínské ekonomice.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Od začátku roku oslabily akcie společností Evergrande o 70,16 procenta a nadále jsou pod prodejním tlakem. Investoři se obávají, že předlužený realitní gigant může poškodit čínský finanční systém."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top