investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dvě poradenské firmy doporučily akcionářům Monety odmítnout propojení s PPF

09.06.2021

Poradenské společnosti Glass Lewis a Institutional Shareholder Services doporučily...

Poradenské společnosti Glass Lewis a Institutional Shareholder Services doporučily akcionářům Monety Money Bank, aby hlasovali proti plánu na koupi českých a slovenských úvěrových aktivit investiční skupiny PPF. Uvedly, že kupní cena může být příliš vysoká. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Moneta Money Bank začátkem května oznámila, že podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy. Akvizice je podmíněna souhlasem akcionářů banky na mimořádné valné hromadě, která se bude konat 22. června.


Poradenská společnost Glass Lewis uvedla, že plánovaná transakce má strategické opodstatnění. Dodala však, že podle jejího názoru přisuzuje skupině Air Bank příliš vysokou hodnotu ve srovnání s konkurenty v odvětví. Proti transakci se již dříve vyslovil fond Petrus Advisers, který vlastní zhruba pět procent akcií Monety Money Bank. Ten navrhovaný průběh transakce považuje za agresivní s cílem omezit práva menšinových akcionářů.


Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za celkovou kupní cenu 25,90 miliardy Kč. Ta bude hrazena z 2,59 miliardy Kč z nadbytečného kapitálu banky a z 23,31 miliardy Kč získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291,375. 000 nově vydaných akcií Monety. Nové akcie budou vydány za 80 Kč za akcii a navýší celkový kapitál banky. Kupní cena bude zaplacena při vypořádání akvizice. PPF poté bude podle odhadu vlastnit 55,38 procenta akcií banky, a bude proto muset učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až 100 procent akcií Monety za cenu minimálně 80 Kč za akcii.


Hodnota banky by měla být minimálně 40,9 miliardy Kč, což představuje 1,5násobku hodnoty vlastního kapitálu na konci roku 2020 a 15,7násobku čistého zisku za loňský rok. Vypořádání akvizice se předběžně předpokládá na 1. říjen 2021. Předcházet tomu musí vedle souhlasu mimořádné valné hromady akcionářů také schválení Českou národní bankou a Národní bankou Slovenska a získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.


Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK




"Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top