investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Duben nejlepší měsíc pro nákup dluhopisů

01.01.2020

Je duben nejlepším měsícem pro pořízování dluhopisů?

Známé investorské pravidlo „Sell in May“, tedy prodat akcie 1. května a nakoupit je zase zpět až 1. listopadu, dokáže v kombinaci s investováním volných peněz v letních měsících přinést investorům výrazně vyšší průměrné zisky a zároveň snížit výkyvy hodnoty portfolia. To potvrzuje řada studií a analýz. Jednoduchá strategie držení amerických dluhopisů v létě a akcií v zimě dokázala za deset let od roku 2003 až 2013 přinést průměrný roční zisk přes 10 %. Existuje i jednoduchý způsob, jak tuto strategii ještě vylepšit. Místo vládních dluhopisů je možno nakoupit ty korporátní, které mají obvykle vyšší míru výnosu. Při této strategii by roční průměrné výnosy byly ještě vyšší.


Každopádně, pro nákup dluhopisů se sezónně nyní otevírá velmi vhodné období. Vládní dluhopisy mezi lety 2003 a 2013 v měsících květen až říjen vynesly výrazně vyšší zisky než v zimním období, kdy výnosy byly dokonce mírně negativní. Z praktického hlediska nebude většina investorů kompletně prodávat celé akciové portfolio a investovat ho každý rok na jaře do dluhopisů, protože by mimo jiné museli platit daně z krátkodobých zisků a měli by zvýšené poplatky za obchodování.


Květen až říjen je nejlepší doba pro držení dluhopisů

Nicméně, je rozumné alespoň část portfolia na léto přesunout právě do dluhopisů, aby investor tento příznivý trend využil minimálně částečně. Pokud by statisticky zrovna v jednom roce pravidlo „Sell in May“ neplatilo, tak investor tím, že na pravidlo nevsadil celé své portfolio, získá v průměru za více let rozumný dodatečný zisk a diverzifikaci do více strategií. Tak či onak, statisticky je období květen až říjen nejvhodnější doba na držení dluhopisů, takže duben je ideální čas na nákup dluhopisů, aby investoři tento trend mírně předběhli a zachytili včas


Dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů)  nepatří mezi aktuálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Pro více informací o stávajících možnostech investování nám můžete napsat, třeba přes kontaktní formulář níže.

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top