investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Druhý největší soukromý akcionář Lufthansy prodal přes polovinu svého podílu

21.05.2021

Dědici německého miliardáře Heinze Hermanna Thieleho prodali přes polovinou...

Dědici německého miliardáře Heinze Hermanna Thieleho prodali přes polovinou svých akcií letecké společnosti Lufthansa. Informovala o tom dnes agentura DPA. Thieleho společnost KB Holding, která je druhým největším soukromým akcionářem Lufthansy, v těchto největších evropských aerolinkách postupně získala zhruba 12procentní podíl. Akcie Lufthansy po poledni odepisovaly více než šest procent hodnoty.

V úterý společnost KB Holding oznámila, že podíl snížila na 10,1 procenta. Agentura Bloomberg pak ve čtvrtek informovala, že Thieleho dědici prodají prostřednictvím investiční banky Morgan Stanley 33 ze svých 60 milionů akcií.


Cena 9,80 eura za jednu akcii byla o deset procent nižší, než ta, na které aerolinky čtvrteční obchodování uzavřely. Rodina podle Bloombergu prodejem získala 323 milionů eur (8,2 miliardy Kč). DPA připomíná, že cena akcií Lufthansy je nyní zhruba o třetinu nižší než před pandemií covidu-19.


Vzhledem k protipandemickým omezením se Lufthansa neobešla bez státní pomoci. Thiele nějaký čas vládní záchranný balík v celkové výši devíti miliard eur blokoval. Nelíbilo se mu, že vláda v letecké společnosti získá pětinový podíl a dvě místa v dozorčí radě.


Thiele zemřel před třemi měsíci ve věku 79 let. Vybudoval impérium, které zahrnuje nemovitosti, zpracovatelský průmysl či zemědělství. Kariéru odstartoval roku 1969 v podniku Knorr-Bremse. Z tohoto výrobce brzdových systémů udělal světového lídra.


Jeho rodina může německým úřadům dlužit přes pět miliard eur na dědických daních, což je podle časopisu Manager Magazin patrně nejvyšší taková suma v dějinách země. Thieleho majetek měl skončit v nadaci, aby se dani předešlo. Nadace ale nebyla do jeho smrti zřízena, napsal v dubnu zmíněný německý hospodářský měsíčník.


Zdroj: ČTK




"Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci začíná měnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top