investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Donald Trump může uvalit nová cla na dovoz automobilů

18.02.2019

Ministerstvo obchodu Spojených států amerických poslalo prezidentu Donaldu Trampovi zprávu...

Ministerstvo obchodu Spojených států amerických poslalo prezidentu Donaldu Trampovi zprávu, která by mohla umožnit zvýšení cel na dovážené automobily a automobilové součásti. Nyní se americký prezident může v průběhu 90 dní rozhodnout, jak bude dále postupovat. Je přitom možné, že u některých typů dovážených automobilů budou navýšena cla až na úroveň 25 procent.

Zvýšená cla na dovážené automobily do Spojených států by vedla k růstu cenové hladiny, což by mělo negativní dopad na náklady amerických firem. To by potenciálně mohlo ohrozit až stovky tisíc pracovních míst v USA. Vyšší cla by zřejmě snížila poptávku po dovážených automobilech, což by mělo negativní dopad na ekonomiky, které profitují z vývozu automobilů. To by se do určité míry mohlo dotknout i České republiky.

 

Ministerstvo obchodu Spojených států amerických zahájilo vyšetřování o vlivu dovážených automobilů na národní bezpečnost v květnu 2018. Vyšetřování bylo zaměřeno především na nové technologie v automobilech. Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že vyšší cla pomáhají chránit americký průmysl a rovněž umožňují Spojeným státům vyjednávat o výhodnějších obchodních dohodách. Na základě těchto tvrzení je možné se domnívat, že hrozba nových cel má sloužit k vybudování silné vyjednávají pozice vůči Evropě a Japonsku v rámci uzavírání nových obchodních dohod.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"V případě, že se zvýší cla na dovoz automobilů do Spojených států, lze očekávat proměnu dodavatelsko-odběratelských vztahů v rámci evropského automobilového průmyslu. To by mohlo mít výrazně negativní dopad na evropskou ekonomiku. Státy, které balancují na hraně ekonomické recese, by se mohly propadnout do krize. Negativní dopady by se nevyhnuly ani České republice."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top