investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Dodavatelé energií dál zlevňují

17.03.2023

ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu již v únoru...

Energetická společnost ČEZ od dubna upraví svůj fixovaný tarif s cenami pod vládním stropem. Nabídne v něm nově ceny elektřiny a plynu pod stropem i pro tento rok, v dalších letech pak budou ceny dál klesat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš. Mluvčí společnosti Roman Gazdík pro ČTK dodal, že ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu již v únoru a že firma bude ceníky pravidelně vylepšovat, pokud to situace dovolí. Dodávky elektřiny a plynu pod cenový strop postupně snižují i další společnosti.

"My jsme před časem představili fixovaný produkt, takzvané schody, kdy jsme řekli, že cena elektřiny na první rok fixace bude nějaká, ale pořád nad cenovým stropem určeným vládním opatřením, a pak druhý rok byla níž a třetí rok ještě níž. A vzhledem k cenám, za které nyní nakupujeme, jsme mohli od 1. dubna snížit ceny u těchto fixovaných produktů pod vládou garantované stropy,“ řekl dnes Blesku Beneš.

Podle něho zákazník, který si u ČEZu zafixuje ceny na jeden až tři roky, od dubna dostane hned první rok cenu 4850 korun za megawatthodinu elektřiny bez DPH s tím, že vládní strop je 5000 Kč bez DPH. A obdobně to bude i u plynu, kdy při takovéto fixaci bude první rok platit bez DPH 2390 Kč, přičemž vládní strop je 2500 Kč za MWh. Platit to bude pro úplně nové zákazníky i pro ty stávající, u kterých nadešel čas na refixaci, dodal.

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízela novým zákazníkům tarify s cenami vycházející z vládního cenového maxima. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu v únoru. Tehdy představil nový koncept fixovaných tarifů s cenami elektřiny a plynu, u nichž ceny postupně klesaly. V prvním roce závazku však zákazníci dál platili zastropované ceny, méně klienti měli platit až v dalších letech.

"Zároveň jsme ale říkali, že se na ceníky budeme pravidelně dívat a vylepšovat je, pokud situace dovolí. To jsme teď udělali a jdeme s cenou ještě níže. Už v prvním roce se tak zákazníci dostanou pod strop. Zároveň jsme také připravili nový jednoletý fix, který je už v prvním roce pod stropem," řekl dnes k úpravě Gazdík.

Po úpravě tak ČEZ v prvním roce závazku nabízí elektřinu za výše uvedených 4850 Kč za MWh a plyn za 2390 Kč za MWh. V dalších dvou letech ceny postupně klesají, například u plynu ve třetím roce až o 40 procent proti cenovému stropu. Podmínkou pro ceny pod vládním stropem je ovšem právě fixace na jeden, dva nebo tři roky.

Ceny energií pod vládou stanovenými limity už v minulých týdnech začali nabízet i další dodavatelé. Například E.ON snížil svým klientům bez dlouhodobého závazku elektřinu proti stropu o šest procent a plyn o osm procent. Klientům bez dlouhodobého závazku snížilo ceny například také innogy, a to jak u plynu tak i nově i elektřiny, Snížení cen stávajícím zákazníkům oznámily také firmy Centropol nebo MND. Od května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit také Pražská plynárenská, nový fixovaný produkt od poloviny března nabízí dále Pražská energetika.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 130 eurům (asi 3120 Kč) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila k 50 eurům (zhruba 1200 Kč) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top