investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Dnes je poslední den pro podání daňových přiznání

01.04.2019

Podle dat Finanční správy České republiky zatím podstatná část fyzických osob a firem nepodala daňová přiznání...

Podle dat Finanční správy České republiky zatím podstatná část fyzických osob a firem nepodala daňová přiznání. K pátku 29. března daňová přiznání odevzdalo pouze 68 procent fyzických osob a 46 procent firem. Na podání daňových přiznání v řádném termínu zbývá již pouze dnešek 1. dubna. Pozdější odevzdání daňových přiznání je tolerováno do pěti dnů. Následně hrozí sankce, které činí za každý den zpoždění 0,05 procenta z vyměřené daně. Výjimka je udělena pouze při využití služeb daňových poradců, kdy je lhůta pro podání daňových přiznání prodloužena do 1. července.

Vyplňování daňových přiznání je komplikované a jen částečně elektronizované. Lidé nemohou počítat s tím, že by jim finanční úřady poslaly předvyplněná daňová přiznání, která by pouze aktualizovali. Místo toho musí vyplňovat celá daňová přiznání. Ta následně musí odevzdat na finanční úřady ve fyzické či elektronické podobě. Lidé, kteří mají aktivovanou datovou schránku, musí daňová přiznání podat jejím prostřednictvím. Na tomto příkladu se ukazuje, že zavádění elektronizace ve státní správě je prováděno násilným způsobem. Lidem je po aktivaci datové schránky odepřena možnost volby, jakým způsobem odevzdají svá daňová přiznání. To mnohé lidi od zřízení datové schránky odrazuje. 

 

Osoby samostatně výdělečně činné mají povinnost odevzdávat přehled o příjmech a výdajích na svou zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Na tyto úkony mají čas do 2. května. V praxi to znamená, že musí vyplnit formuláře s velmi podobnými údaji jako v daňovém přiznání. Celý proces by přitom šlo výrazně zjednodušit, kdyby se zlepšila komunikace mezi finančními úřady, zdravotními pojišťovnami a Českou správou sociálního zabezpečení. Vzájemné sdílení dat by umožňovalo vyplnit jen jeden formulář pro všechny instituce najednou, což by výrazně snížilo administrativní zátěž.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Lidé se při vyplňování daňových přiznání dopouští chyb. Častou chybou je uplatnění slevy na dítě oběma rodiči. Rovněž se chybuje v nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo mateřské do příjmů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top